Фото: d.digests.nhub.news

Із початку 2019 року у провінції Британська Колумбія (Канада) зафіксовано 17 випадків захворювання на кір. Ще один випадок — у персони, яка подорожувала через Ванкувер до Північно-Західних територій. Деякі з цих захворювань пов’язують зі спалахом кору на Філіппінах, де побували особи, які підхопили інфекцію, а також із поїздками до В’єтнаму. Переважно ті, хто захворів на кір, це діти і підлітки від 10 до 19 років. Таку інформацію надає Центр боротьби з хворобами Британської Колумбії (BC Centre For Disease Control). Згаданий центр переконливо рекомендує робити всі профілактичні щеплення, щоб запобігти можливим спалахам кору в майбутньому.

Справді, у канадських мас-медіа з’явилася інформація: діти, які захворіли на кір у Британській Колумбії, були не щеплені через переконання батьків, що вакцина від кору, паротиту та краснухи спричиняє аутизм. І нині провідні медичні спеціалісти Британської Колумбії прогнозують, що можливі й інші спалахи інфекційних хвороб саме через так звану вакцинарну нерішучість батьків у питанні імунізації дітей.

У Британській Колумбії немає обов’язкової умови, щоб лише щеплені діти відвідували навчальні заклади. Вважається, що примушення до вакцинації є порушенням Конституції Канади. Лише в трьох провінціях Канади, таких як Онтаріо, Манітоба та Нью-Брансвік, вакцинація проти кору є обов’язковою умовою для відвідування державних шкіл. При цьому існують винятки, пов’язані з особливостями здоров’я дитини, світоглядними і релігійними переконаннями батьків. Цікаво, що всі провінції мають право вимагати, щоб невакциновані учні залишалися вдома і не ходили до школи під час спалаху певної інфекційної хвороби.

Вакцинацію проводять у школах, не відволікаючись від навчання і, звісно, зі згоди батьків. Батькам новоприбулих до Канади дітей надсилають запрошення прийти до місцевого медичного центру і перевірити наявність вакцинацій у дітей, відповідно до календаря щеплень. У Канаді батьків мотивують вакцинувати дітей шляхом роз’яснення переваг і ризиків їхнього рішення. А також того, що вакцинація їхніх сина чи дочки може врятувати життя тієї дитини, яка не може бути щеплена через медичні причини.

Канада.

Підготувала власний кореспондент «Голосу України» Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.