На Прикарпатті сільгосппідприємства двох районів — Городенківського та Рогатинського — посіяли ранні ярі зернові ще в другій декаді березня. Це на місяць швидше торішнього. Обнадіює, бо в ґрунті на цю пору достатньо вологи.

Загалом на Івано-Франківщині яра пшениця, очікується, займатиме 7 932 гектари — на 800 гектарів менше, ніж у 2018-му, ячмінь — 16 184 гектари (торік — 20 242 гектари), овес — на 400 гектарів менше від торішніх площ. Горох — лише 470 гектарів (проти минулорічних 3 121 гектара). Разом із пізніми культурами — кукурудзою, соєю, соняшником та цукровим буряком — весняний клин становитиме 225 тисяч гектарів.

Порівняно невеликі площі угідь Прикарпаття є вагомим чинником того, що структура посівів щороку інша, зокрема й озимини. Так, клин озимої пшениці під урожай-2019 у масштабах області скоротився майже на 10 тисяч гектарів — до 53 тисяч. Щоправда, на 3 тисячі гектарів зросли ділянки під ячменем — до 11 тисяч гектарів. На 500 гектарів збільшили вирощування жита — до 3 100 гектарів. Водночас майже 28 тисяч гектарів відведено під озимий ріпак (плюс 10 тисяч гектарів до попереднього сезону).

Інший фактор — погодні умови. Друга половина літа видалася дощовою та звела нанівець сподівання аграріїв на високі показники колосових — урожайність, класність. Добірне зерно чорніло на ланах та обсипалося. Хоч аграрії й зібрали рекордний для області урожай зернових та зернобобових культур — 800 тисяч тонн, однак втратили на якості вирощеного і мали додаткові витрати на сушіння.

Івано-Франківська область.

Фото: if.gov.ua