Мал. Миколи КАПУСТИ.

Хоча більшість вважає, що держслужбовці, які вийшли на заслужений відпочинок, отримують високі пенсії, насправді це не так. Майже 100 тисяч колишніх працівників держорганів і установ, які вийшли на пенсію у 1990-х, отримують у межах трьох тисяч гривень. Коли два роки тому всім пенсії підвищили, наші так і не осучаснили.

Розмір наших пенсій востаннє індексували в березні 2008-го. Для багатьох із нас пенсії — єдине джерело існування. Але за останні десять років вони зменшилися у кілька разів — порівняно з рівнем платоспроможності, що забезпечувався пенсією на момент її призначення. Образливо й гірко! Особливо тому, що цю несправедливість допущено стосовно саме тих, хто створював основи державності нашої країни.

Така ситуація склалася внаслідок застосування нових норм пенсійного забезпечення держслужбовців, прийнятих у рамках реформування системи державної служби та проведення пенсійної реформи, зокрема законів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» від 2 березня 2015 року, «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 3 жовтня 2017-го та інших.

Звужені права на пенсійне забезпечення у тих розмірах, що були гарантовані державою за час роботи на відповідних посадах. Нині, коли ціни на послуги ЖКГ, харчі й ліки йдуть лише вгору, перерахунок пенсій держслужбовцям — справа життєво необхідна і потребує невідкладного вирішення.

Запропонований урядом перехід на пенсію відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» у більшості випадків для пенсіонерів державної служби не має сенсу. Адже законодавче обмеження права здійснювати іншу оплачувану діяльність під час держслужби та невисокий рівень зарплати не дають змоги збільшити розмір пенсійних виплат.

Пропозиції зберегти наші права на перерахунок пенсій лунали, зокрема, у доповіді представника судової влади «Окремі проблемні питання правового державного службовця» на І Міжнародній науково-практичній конференції, яка відбулася в Києві влітку минулого року. В доповіді було відзначено позицію Конституційного Суду України, який у своїх рішеннях неодноразово акцентував увагу на тому, що пільги, компенсації, гарантії є видами соціальної допомоги і необхідною складовою конституційного права кожної людини на гідний життєвий рівень. А тому звуження змісту й обсягу цього права шляхом прийняття нових законів або внесення змін до чинних за ст. 22 Конституції України не допускається.

Окрім того, Україна — це соціальна та правова держава. Основний Закон гарантує дотримання прав і свобод кожної людини та відповідальність держави перед громадянами.

У Верховній Раді давно готовий законопроект № 7406 від 15 грудня 2017-го, який розв’язує багато проблем пенсіонерів — колишніх держслужбовців, але його вже рік не вносять на розгляд у сесійну залу.

Отож нині ініціативна група звертається до Президента України, Голови Верховної Ради України та Прем’єр-міністра з проханням звернути, нарешті, увагу на вирішення питання пенсійного забезпечення. Необхідно законодавчо відновити права пенсіонерів, що працювали в державних органах і установах до 01.05.2016 року, на перерахунок (осучаснення) пенсій.

Слід зважити на позицію Конституційного Суду України щодо неможливості ставити гарантовані законом виплати в залежність від видатків бюджету, а також — Європейського Суду з прав людини, де переконані, що органи державної влади не можуть посилатися на відсутність коштів як на причину невиконання своїх соціальних зобов’язань.

Тетяна ЛАХМАНЮБЮК, Станіслав КОВАЛЕНКО та інші учасники ініціативної групи.

Лист-звернення підписано від імені 21858 пенсіонерів державної служби з різних областей України.