Роми — природжені співаки й танцюристи.

Фото надано прес-службою Закарпатської облради.

Під час наступної сесії обласної ради затверджуватиметься звіт про перебіг виконання торік Програми «Ромське населення Закарпаття» на 2016—2020 роки. Проект рішення опубліковано на сайті облради та попередньо буде розглянуто на засіданнях профільних комісій. Але вже тепер варто наголосити, що ця програма націлена на захист та інтеграцію в українське суспільство ромської нацменшини.

Зокрема, торік у рамках програми профінансовано проведення регіонального турніру з боксу, присвяченого третій річниці заснування боксерського клубу «Ромспорт», та виготовлено друковану продукцію до проведення ХХІ міжнародного джазового фестивалю «Пап-Джаз-Фест». А для дітей із багатодітних сімей ромської народності до Новорічно-різдвяних свят придбано солодкі подарунки.

Серед досягнутих результатів — підтримка у районах подальшої діяльності ромських аматорських колективів у місцях їх компактного проживання. Так, діти ромської народності є вихованцями багатьох гуртків Закарпатського обласного палацу дітей та юнацтва «Падіюн», де отримують знання і навички з музичної грамоти, хореографії, гри на музичних інструментах, вокалу. Також ромські школярі — активні учасники учнівських олімпіад, різних творчих конкурсів, шкільних спортивних змагань та культурно-масових заходів.

Програмою передбачено й проведення спортивно-оздоровчих заходів серед дітей, підлітків та молоді ромської нацменшини. Мета — пошук талановитих і здібних спортсменів. Так, у рамках відзначення Міжнародного дня ромів на ужгородському стадіоні «Авангард» проведено перший обласний турнір із міні-футболу серед дітей, які перебувають у конфлікті із законом, дітей із багатодітних та малозабезпечених сімей. У фінальних іграх чемпіонату з футболу для ромських дітей Закарпаття взяли участь 14 команд, які пройшли відбірні турніри в районах та містах області.

Задля розв’язання гострої проблеми освіти ромів насамперед зміцнюють навчально-матеріальні бази шкіл, де навчаються такі діти. Зокрема, торік створено електронні варіанти навчально-методичних матеріалів, посібників, конспектів уроків для вчителів з метою забезпечення вивчення державної мови у 1—4-х класах закладів загальної середньої освіти з навчанням мовами національних меншин, де навчається переважна більшість учнів ромської народності.

За інформацією освітян, у 2018/2019 навчальному році в дитсадочках виховують 1162 діток-ромів, у шкільних закладах середню освіту здобувають 10549 учнів-ромів (із них 139 — у спеціальних загальноосвітніх школах-інтернатах обласного підпорядкування). Загальну та професійну освіту здобуває 101 учень у п’яти професійно-технічних закладах, четверо ромів навчаються у трьох вишах області.

На Закарпатті прагнуть поліпшити надання соціальних послуг ромським сім’ям, родинам з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах. А це понад 13 тисяч осіб, що становить 22 відсотки всього контингенту одержувачів допомоги відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми». Крім того, проводяться інформаційні кампанії щодо можливостей працевлаштування ромів.

Розв’язують проблеми щодо покращення комунально-побутових умов ромських сімей. Зокрема, Ужгородською міською радою створено житловий фонд соціального призначення та затверджено порядок взяття громадян на соціальний квартирний облік. А Мукачівською міською радою затверджено програму «Ромське поселення м. Мукачево» на 2016—2020 роки, якою передбачено будівництво або реконструкцію централізованого водопостачання та водовідведення на територіях компактного проживання ромського населення міста на суму 185 тис. грн.

Відповідальні виконавці регіональної програми зазначають: реалізація її заходів сприятиме задоволенню потреб ромської спільноти у різних сферах суспільного життя, вдосконаленню медичного обслуговування, збереженню культурних традицій, ідентичності та інтеграції в українське суспільство ромської нацменшини.

Ужгород.