На знімку: такий вигляд має відновлене покриття на відрізку міжнародної траси М-12 між Комаревом і Вороновицею у Вінницькому районі.

Фото з сайту Вінницької облдержадміністрації.

На контролІ «Голосу України»: ремонт доріг

Ремонт автомобільної дороги міжнародного значення Стрий — Тернопіль — Кропивницький — Знам’янка (М-12) планують завершити нинішнього року на території Вінниччини.

Траса є частиною автомобільного коридору Go Highway, що з’єднує українські порти на Чорному морі з портом польського міста Гданськ на Балтиці. Торік вінничани виконали ремонтні роботи від в’їзду в область із межі з Хмельниччиною до Вінниці. Тепер працюють у напрямку, що веде до міста Умань сусідньої Черкащини. Цими днями підрядники з ТОВ «Автострада» вивели техніку на ділянці між селом Комарів і селищем Вороновиця.

— На цій ділянці проводимо поточний ремонт, — зазначив представник підрядника Анатолій Вакар. — Знімаємо існуючий шар покриття завтовшки 12 сантиметрів, зняту суміш доставляємо на регенеруючу установку, там додаємо необхідні матеріали, зокрема бітумну емульсію, цемент. Після технологічного процесу отримуємо нову суміш із додатковою міцністю. Вона служить подушкою, на яку настеляємо асфальт. Загальна товщина нового покриття становить 27 сантиметрів.

За словами пана Вакара, підрядник гарантує надійність на строк не менше п’яти років. Це у разі поточного ремонту. «Насправді, такі ділянки служитимуть без ремонту не менше десяти років, — уточнив Анатолій Вакар. — Тут водії ще довго не бачитимуть ям. На деяких ділянках трасу розширюємо. Це дасть можливість уникати заторів, які виникають нині. Словом, водії будуть задоволені».

До кінця року триватимуть роботи на цій автомобільній трасі. Для ремонту визначено ще три ділянки. Кожна з різним видом ремонту — поточним, середнім і капітальним. Загалом заплановано оновити майже 90 кілометрів покриття. На цьому наголошує керівник Служби автомобільних доріг у Вінницькій області Ігор Корольчук:

— Найбільш складні роботи чекають на ділянці у Гайсинському районі, — каже він. — Біля сільських населених пунктів Тарасівка, Рахнівка, Гранів передбачено проведення капітального ремонту. Загальна довжина цих ділянок понад 13 кілометрів.

За словами Ігоря Корольчука, нинішнього року майже повністю завершать ремонт траси М-12 на території Вінниччини.

— Залишиться один із невеликих відрізків, — уточнює співрозмовник. — Його маємо ремонтувати у 2020-му. Але якщо надійдуть кошти нинішнього року, відремонтуємо і цю частину. За попередньою інформацією, нам можуть надати їх до кінця 2019-го.

Ще один пріоритетний напрямок — міжнародна траса М-21, що веде від кордону з Республікою Білорусь (межа з Житомирською областю) до кордону з Молдовою у місті Могилів-Подільський. Торік завершили роботи до межі Вінниччини з Житомирщиною.

Нинішнього відновлять одну з ділянок на території Козятинського району. Основні види робіт передбачено на наступний рік.

Загалом на ремонти й експлуатацію дорожнього покриття на 2019-й передбачено рекордну суму коштів — майже три мільярди гривень (торік освоєно 2,2 млрд).