На Луганщині намагаються розв’язати проблеми, спричинені знеструмленням низки об’єктів Луганської філії Концерну РРТ, які мають стратегічне значення. Постачання електроенергії відключено на шести об’єктах у Лисичанську, Сватовому, Біловодську, Білолуцьку, Широкому та Зоринівці. Це призвело до припинення теле- та радіомовлення в області в аналоговому форматі. Наразі об’єкти Луганської філії працюють в аварійному режимі завдяки дизельним генераторним установкам. Це дає змогу підтримувати роботу обладнання для поширення мобільного зв’язку. Ворожа сторона користується такою ситуацією і поширює свій сигнал поблизу лінії розмежування.

Як пояснив директор Луганської філії КРРТ Володимир Дриндак, заборгованість перед ТОВ «ЕНЕРА СХІД» за січень-березень 2019 року становить 1,7 млн грн. Борг виник через те, що ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» не розрахувалася з концерном у 2018—2019 роках.

На засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій ухвалено кілька рішень щодо стримування ситуації в області. Зокрема, члени комісії вважають, що ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» та «ЕНЕРА СХІД» мають терміново відновити й забезпечити безперебійне електропостачання об’єктів і передавального обладнання Луганської філії КРРТ, що здійснює мовлення на території області та її тимчасово окуповану частину. Облдержадміністрація також звернеться до Луганської філії стосовно підготовки гарантійного листа до «ЛЕО» й «ЕНЕРА СХІД» щодо погашення заборгованості. Крім того, буде опрацьовано питання про попередню класифікацію надзвичайної події, пов’язаної з відключенням об’єктів і передавального обладнання від електропостачання. «Залишити без телерадіомовлення регіон, в якому тривають бойові дії, та ще й у виборчий період — рішення на межі державної зради», — вважає заступник голови Луганської ОДА Юрій Клименко.

Фото: iStock/Global Images Ukraine