З понеділка в Польщі триває наймасштабніший за останні 26 років загальнонаціональний страйк освітян. Протест не був не-сподіванкою і вибухнув після того, як профспілки працівників освіти не порозумілися з урядом стосовно підвищення заробітної платні вчителів шкіл та вихователів дитячих садків.

Міносвіти твердить, що до протесту долучилося 48,8% шкіл і дошкільних закладів. Натомість, за даними органів місцевого самоврядування та Профспілки польських учителів, страйкують понад 86% навчально-освітніх закладів. За підсумками проведеного минулого тижня в освітніх закладах референдуму щодо проведення страйку, в ньому мали намір взяти участь 15 тисяч 576 шкіл та дитячих садків (79,725% від загальної кількості). Найбільший відсоток учасників страйку припадає на Куявсько-Поморське (91%), Лодзинське (87%), Західнопоморське (85%), Великопольське (84%), Свєнтокшиське та Сілезьке (по 82%), а також Вармінсько-Мазурське і Нижньосілезьке (по 81%) воєводства.

Страйк означає, що навчально-освітні заклади (НОЗ) не проводять занять, не забезпечують дітей обідами та не опікуються ними. Протест має безтерміновий характер, і директори НОЗ в режимі реального часу зобов’язані інформувати батьків про розвиток ситуації та про те, що відбуватиметься в наступні дні.

Тим часом батьки мають проблему із тим, що робити зі своїми чадами, які вимушено залишаються вдома: одні — беруть їх на роботу, другі — відправляють до дідусів і бабусь, треті — використовують передбачені законодавством короткотермінові відпустки для догляду за дітьми.

Найбільшою проблемою в контексті даного протесту є те, що він припав на період проведення зовнішнього незалежного оцінювання. 10, 11 i 12 квітня мають відбутися екзамени в гімназіях, 15, 16 i 17 квітня — іспити у восьмикласників, а з 6 травня мають розпочатися екзамени на атестат зрілості. Директори шкіл, котрі (як адміністратори) не мають права участі у страйках, наголошують на проблемі нестачі вчителів для формування екзаменаційних комісій. Натомість у воєводських управліннях освіти прогнозують, що «іспити відбудуться у визначені строки», бо мають резервних вчителів, яких залучать до роботи в екзаменаційних комісіях відповідно до конкретних потреб. Як варіант виходу із ситуації розглядається також можливість складання іспитів учнями в інших школах, звичайно, за умови вирішення цього питання з формальної точки зору.

Польські ЗМІ стверджують, що масштаби протесту стали несподіванкою для уряду, деякі навіть прогнозують (з посиланням на неофіційні джерела), що переговори зі страйкарями з боку уряду може очолити його глава Матеуш Моравецький.

Фото: pon.org.ua