Адмінспоруда міської ради в Костополі.

Фото надано автором.

Костопіль свого часу був одним із промислових райцентрів Рівненщини, де працювали великі підприємства, які давали роботу тисячам городян і жителям довколишніх сіл. Але у важкі дев’яності деякі підприємства припинили свою діяльність, деякі продовжили, але з уже набагато меншим штатом... Тож костопільчани у такій ситуації почали думати, як виживати: хтось зайнявся дрібним підприємництвом, хтось почав переганяти з-за кордону іномарки в Україну, а хтось подався на заробітки у близьке та далеке зарубіжжя, здобувши в цьому імідж «першопрохідців».

Саме у цей важкий період, у 1998 році, мешканці Костополя вперше обрали міським головою Євгенія Олексійовича Денисюка (на знімку) — людину з вищою юридичною освітою, хорошим економічним мисленням, успішного підприємця, господаря, який за п’ять каденцій став зубром у місцевому самоврядуванні. Хоча сам міський голова з таким визначенням не згодний, бо каже, що без підтримки людей місто не мало б такого охайного і затишного вигляду, як нині. Та й проблем, які потрібно розв’язувати, ще чимало. На цьому наголосив, звітуючи перед громадою про зроблене за минулий рік.

Додам, що міському голові Костополя з його дипломатичністю і життєвою мудрістю вдається згуртовувати депутатів міськради навколо розв’язання тих чи інших міських проблем. А зробити це іноді ой як нелегко, коли врахувати, що депутати від різних політичних партій — «Батьківщини», «Свободи», Радикальної партії Олега Ляшка, БПП «Солідарність», «Укропу» тощо.

Міський голова прозвітував про те, що міський бюджет минулого року виконано на 101,3 відсотка — до нього надійшло 65 мільйонів гривень. Це дало змогу забезпечити утримання бюджетних установ міста (на його балансі всі чотири дитсадки, сім комунальних підприємств) та виконання заходів згідно з галузевими програмами.

— Останніми роками стрімко розбудувався новий мікрорайон «Хмизи» з населенням 6 тисяч чоловік, — розповідає Євгеній Денисюк. — Відтак гостро постала потреба збудувати тут дитячий садок. Із міського бюджету ми виділили півмільйона гривень на виготовлення проектно-кошторисної документації та стільки ж на початок будівництва. Це одне з наших завдань на найближче майбутнє.

— Із зими вулиці та дороги вийшли не в кращому стані, тому зараз активно проводимо ямкові ремонти. Цим займається наша комунальна будівельна бригада, а великими ремонтами — підрядники через тендерні процедури «ProZorro», — каже міський голова, який додав, що за кошти міського бюджету придбали транспортні засоби для утримання доріг узимку.

До активу органу місцевого самоврядування 33-тисячного Костополя можна віднести те, що місто стає дедалі комфортнішим і затишнішим. Торік виконано поточний ремонт освітлення вулиць Степанська, Рощинських, Повстанська, Поповича, 24 Серпня, Комунальна, Шухевича, Північна, Чайковського, Іваницька; капітальний ремонт тротуарів по вулицях Степанська, Коперника, а також дорожнього покриття частини вулиці Панаса Мирного, Хмизопільська, Бурова, Грушевського тощо. Завдяки інвестиційній програмі нідерландського консульства, яка передбачає фінансування проектів із благоустрою у пропорції 60 відсотків кошти інвестора, 35 — міського бюджету і 5 відсотків коштів мешканців, вдалося утеплити низку багатоповерхівок, замінити плоскі дахи шатровими тощо.

Успішно працюють комунальні служби, які забезпечують життєдіяльність міста. Однак це вдається ціною неймовірних зусиль комунальників, оскільки чимало мереж зношені. Тому, як розповів керівник міста, вони поступово, поквартально роблять їх капітальні ремонти. Замінили всі підземні мережі по вулиці Шкільній та біля п’ятої школи, залишилось закінчити до Великодня ремонт вулиці Шкільної. А до 14 липня — Дня міста — планують повністю замінити каналізацію, теплотрасу, зливневу трасу, водовідведення, водогінні мережі у кварталі багатоповерхівок по вулиці 8 Березня (це центр міста), покласти тут новий асфальт, на що з міського бюджету передбачили понад п’ять мільйонів гривень.

Затишний вигляд у Костополі мають прибудинкові території, двори. Охайнішим став і приватний сектор. Люди приїздять із заробітків і благоустроюють свої обійстя. Дуже помітно це хоча б по вулиці Рівненській, де оновили навіть будинки, як кажуть, не «першої молодості», впорядкували двори.

У планах міського голови благоустроїти парк у центрі міста, де люблять відпочити у затишку дерев костопільчани. Зважаючи на те, що літні місяці у нас спекотні, тут побудують фонтан. У місті в теплі пори року — гарні квітники.

Хвилюють костопільчан і екологічні проблеми, зокрема те, як ТОВ «Свиспан Лімітед» втілює заходи з модернізації виробництва, щоб зменшити об’єми шкідливих виробничих викидів у повітря. Цю проблему порушували мешканці міста, депутати міської та Рівненської обласної рад. Це питання у міськраді на контролі. Тож після звіту міського голови заслухали інформацію і представника цього підприємства.

Активно допомагають місту і депутати Рівненської обласної ради. Так, Василь Кльоп і Микола Кучерук домоглися фінансування з обласного та державного бюджетів реконструкції стадіону, яка вже на стадії завершення, а також будівництва басейну. Вже готовий проект басейну, проведена його експертиза, оголошено тендер з пошуку того, хто його будуватиме. Загалом на зведення цієї споруди з обласного та районного бюджетів піде 45 мільйонів гривень.

Рівне.

Вітаємо!

Сьогодні, 10 квітня, день народження у міського голови Костополя. Наш колектив вітає його і бажає міцного здоров’я, успіхів у виконанні наміченого задля розвитку рідного міста.