У тисячу разів швидше діагностуватимуть туберкульоз у медичних закладах області завдяки трьом сучасним молекулярно-генетичним лабораторіям «GeneXpert» («Джин Експерт»).

Лише за дві години розумна машина не тільки визначить наявність чи відсутність туберкульозу в пацієнта, але й допоможе підібрати оптимальний препарат для лікування (що особливо актуально при хіміорезистентному туберкульозі). Устаткування загальною вартістю 1,5 мільйона гривень закуплено в рамках реалізації гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДОм, туберкульозом і малярією.

— Це справжній прорив у діагностиці туберкульозу, — зазначає генеральний директор Закарпатського обласного клінічного територіального медичного об’єднання (ОКТМО) «Фтизіатрія», депутат обласної ради Василь Скрип. — Отримані апарати передадуть Ужгородській міській поліклініці, Хустській райлікарні та Мукачівській ЦРЛ. Сімейні лікарі через свого районного фтизіатра скеровуватимуть на дослідження бактеріологічні матеріали. Це значно наблизить якісну діагностику до первинної ланки, а отже, й активне виявлення туберкульозу та його найнебезпечнішої форми — мультирезистентної.

Василь Скрип додає, що «Джин Експерт» дає змогу за кілька годин не тільки підтвердити діагноз, а й виявити чутливість до препаратів. Це допомагає правильно визначити лікування. Воно в Україні безплатне. Держава забезпечує потрібними ліками всіх пацієнтів з різними формами туберкульозу.

Фахівці-лаборанти з районів нині опановують нюанси діагностики на новому обладнанні. А Любов Лазорик, керівник баклабораторії 3-го рівня ОКТМО «Фтизіатрія», працює з «Джин Експертом» уже п’ятий рік. «Раніше діагностика мультирезистентних форм туберкульозу тривала до трьох місяців. Втрачався дорогоцінний час на лікування. Тому перший і єдиний на всю область апарат, який ми отримали ще у 2014 році, допоміг підвищити рівень діагностики до сучасних світових стандартів. Ця міні-молекулярно-генетична лабораторія не потребує особливих умов для розміщення: потрібен один стіл для обладнання, а другий — для підготовки зразків дослідження. Увесь процес повністю автоматизований та комп’ютеризований. Уявіть: замість трьох місяців — дві години! Зазвичай за допомогою цього «Джин Експерта» ми робимо 2000—2100 досліджень на рік. Раніше всі обстеження здійснювалися на базі нашого закладу, а тепер наявність ще трьох нових апаратів дасть змогу наблизити до пацієнтів цю сучасну та швидку діагностику», — наголошує вона.

Окремо медики відзначають, що за допомогою нових діагностичних систем (на знімку) можна не тільки діагностувати та корегувати лікування туберкульозу, а й виявляти до 25 різних хвороб (СНІД, гепатити тощо).

Фото з відкритих джерел.