Дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ), в якому разом із мамою-вихователькою мешкатимуть десятирічна дівчинка і дванадцятирічний хлопчик, урочисто відкрили в Ужгороді. Раніше братик і сестричка були вихованцями Перечинської школи-інтернату.

ДБСТ створено у сучасному будинку, який відповідає всім необхідним умовам, у затишному мікрорайоні Ужгорода (по вул. Щедріна). Дітям і матері мешкати тут буде зручно і комфортно.

У такій приємній церемонії відкриття (на знімку), інформують в облдержадміністрації, взяли участь заступник голови ОДА Ярослав Галас, ужгородський міський голова Богдан Андріїв, його заступник Олександр Білак.

— Будинок придбали минулого року за кошти державної субвенції, — наголосив Я. Галас. — Його відкриття — дуже позитивна подія, яка свідчить, що, незважаючи на бойові дії на Донбасі, які вимагають величезних фінансових витрат, держава знаходить можливості виділяти кошти й для дітей-сиріт. До речі, це другий ДБСТ, створений за кошти минулорічної державної субвенції. Перший відкрили у Великому Березному. А загалом за кошти з держбюджету торік (крім двох ДБСТ) придбано 25 приміщень для 31 особи із числа сиріт. Цільова державна субвенція виділяється тільки третій рік, до цього часу купити житло для дітей-сиріт чи створити ДБСТ можна було теоретично за кошти місцевих бюджетів. На практиці ж це не виконувалося взагалі.

Довідково

Станом на 1 січня 2019 року у Закарпатській області проживали 2125 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (кількість малюків зменшилася на 91 особу порівняно з минулим роком). Більшість дітей охоплено сімейними формами виховання, з них: перебувають під опікою/піклуванням та проживають у сім’ях громадян 1447 дітей, на вихованні у дитбудинках сімейного типу та прийомних сім’ях — 382 дитини. Охоплення сімейними формами виховання становить 86,1 відсотка (1829 дітей).

Упродовж 2019 року створено 2 дитячі будинки сімейного типу — в Ужгороді та Сваляві, влаштовано 8 дітей-сиріт.

Фото надано прес-службою Закарпатської ОДА.