На знімку: Сергій Моргунов (ліворуч) і Ярослав Пасек підписанням меморандуму скріпили наміри міст-побратимів побудувати сучасний комплекс із переробки побутових відходів.

Фото з сайту Вінницької міськради.

Понад 80 відсотків побутових відходів перероблятимуть на сміттєпереробному комплексі, який буде споруджено за двадцять кілометрів від Вінниці за кошти громади й інвестора з польського міста-побратима Кельце.

Меморандум про реалізацію спільного проекту підписали у Вінниці міський голова Сергій Моргунов та координатор, представник польської сторони Ярослав Пасек. Як зазначив Сергій Моргунов, документом скріплено наміри сторін об’єднати зусилля для будівництва сучасного європейського сміттєпереробного комплексу.

У Вінниці вже понад п’ять років тому запроваджено сортування відходів, але це не вирішує проблеми негативного впливу на довкілля. Потрібна максимальна переробка. Нова технологія, що її використовуватимуть на спорудженому комплексі, забезпечить переробку понад 80% відходів, на захоронення залишатиметься їх не більше 12% від загальної кількості. Такий комплекс працює у Кельце.

— Ми 20 років займаємося відходами, — розповів після підписання меморандуму Ярослав Пасек. — Вочевидь переконалися, що процес потребує не тільки сучасних технологій, їх забезпечили завдяки новітній техніці. Треба змінювати свідомість людей. Бо сортування відходів залишається одним з основних елементів.

Із роботою комплексу в Кельце ознайомився заступник міського голови Вінниці Микола Форманюк. За його словами, технологія передбачає ще й виготовлення деяких видів продукції з перероблених відходів. Зокрема, брикетів для цементних чи цегельних заводів. На захоронення доставлятимуть тільки ті матеріали, що не підлягають переробці. На новому об’єкті створять понад 50 робочих місць.

Ярослав Пасек уточнив, що у Вінниці буде такий само комплекс, як у поляків. На спорудження об’єкта і введення в дію потрібно 2—3 роки. Його потужність дає змогу переробляти більшу кількість відходів, ніж їх продукують в обласному центрі.

До речі, влада міста над Бугом уже визначилася з місцем. У 2007 році отримала Державний акт на земельну ділянку на території Людавської сільради. Територія — за межами села, на початку 90-х там базувалася військова частина. Відведення землі супроводжувалося протестами мешканців Людавки і навколишніх сіл. Тепер їх ознайомлять із проектом і сподіваються на порозуміння та подальшу співпрацю.