У день відкритих дверей охочі мали можливість дізнатися про умови вступу до Стусівського університету.

Фото надано Юлією Петришеною, керівником прес-центру ДонНУ.

Випускники шкіл з тимчасово окупованих територій мають можливість без складання ЗНО вступати до низки українських вишів. На яких умовах? З якими документами? Чи можна продовжити навчання з дипломом бакалавра, отриманим у так званих «республіках»? Про це «Голос України» дізнавався у Юлії Окуньовської, заступника голови приймальної комісії Донецького національного університету імені Василя Стуса. Нині заклад базується у Вінниці.

— На базі університету діє освітній центр (ОЦ) «Донбас-Україна», — розповідає Юлія Окуньовська. — Основне його завдання — це супровід і допомога абітурієнтам з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей в отриманні атестата про повну загальну середню освіту та вступу до українських навчальних закладів. Навіть у режимі онлайн чи за телефоном можна дізнатися відповіді на питання, що стосуються вступу.

Як скласти ЗНО?

На загальних підставах, тобто через ЗНО, випускники з окупованих територій можуть вступити до будь-якого навчального закладу країни. Спрощена процедура вступу, тобто без зовнішнього незалежного оцінювання, можлива тільки у вишах, на базі яких діють ОЦ «Донбас-Україна». Насамперед це переміщені з окупованих територій заклади, їх перелік можна знайти на сайті ОЦ «Донбас-Україна». До решти ЗВО вступ відбувається на загальних підставах.

Щоб допомогти підготуватися до проходження тестів, освітній центр третій рік поспіль організовує безплатні підготовчі курси. Заняття відбуваються у дистанційній формі на платформі Moodle. Для участі у них треба зареєструватися. Зробити це можна, зателефонувавши до ОЦ. Кілька разів на тиждень учні отримують завдання, пишуть контрольні, спілкуються з викладачами.

— Скільки таких слухачів вступатимуть до українських вишів, не маємо інформації, — продовжує Юлія Окуньовська. — Для нас важливо інше — щоб учні мали можливість продовжувати навчання після школи й отримувати дипломи українських вишів. Тому й надалі надаватимемо випускникам допомогу.

Процедуру ЗНО учні проходять в одній зі шкіл на території, підконтрольній Україні (список таких закладів розміщено на сайті МОН). Кожен з них самостійно обирає одну зі шкіл і повідомляє адміністрацію про намір складати зовнішнє оцінювання. Якщо набрана за результатами тестування кількість балів не є мінімально необхідною для вступу до того чи іншого вишу, абітурієнт з окупованих територій отримає ще один шанс стати студентом «в обхід» ЗНО. Він має право звернутися до вишу, на базі якого працює ОЦ «Донбас-Україна», і стати першокурсником після складання вступних іспитів.

Як отримати атестат?

Донецький національний університет (ДонНУ) імені Василя Стуса — один із тих закладів, які надають абітурієнтам можливість вступати за спрощеною процедурою, без атестата українського зразка і без ЗНО. Торік у такий спосіб першокурсниками ДонНУ стали 50 вступників з населених пунктів, де влада тимчасово опинилася у руках бойовиків.

— Абітурієнт має особисто приїхати до нашого навчального закладу, — продовжує Юлія Окуньовська. — Подати заяву про вступ. Оформити освітню декларацію (перенести в неї оцінки з нечинного в Україні шкільного атестата, виданого окупаційною владою. — Авт.). Визначаємо предмети, з яких треба буде скласти іспити. Предмети обираємо залежно від спеціальності, яку має намір опановувати абітурієнт під час навчання в університеті.

Далі вступників направляють до Вінницької загальноосвітньої школи № 4. Саме з цим навчальним закладом співпрацює ОЦ у ДонНУ імені Василя Стуса. Там абітурієнт проходить державну підсумкову атестацію з української мови та історії України. Правила такої атестації визначено МОН. За її підсумками випускник отримує довідку. Згодом школа має замінити її на атестат державного зразка про повну загальну середню освіту.

Якщо до часу подання документів у виш атестат не готовий, в університеті приймають довідку про державну підсумкову атестацію. Наприклад, торік атестати видали у жовтні. Разом з названою довідкою пред’являють паспорт із зазначенням місця проживання на окупованій території, а також паспорт одного із батьків з таким само штампом. У разі відсутності паспорта абітурієнт подає свідоцтво про народження.

У визначений час складає іспити державної підсумкової атестації (українська мова та історія України), плюс один профільний. Останній можуть замінити творчим конкурсом — для вступу на відповідні спеціальності.

Учасників АТО та Операції об’єднаних сил зараховують на навчання до Донецького національного університету імені Василя Стуса за співбесідою.

Студенти, які навчатимуться за кошти держави, отримуватимуть соціальну стипендію, підручники та доступ до мережі Інтернет.

Чи можна продовжити навчання з дипломом бакалавра?

— Освітні документи «ДНР» чи «ЛНР» не є чинними в Україні, — зазначає Юлія Окуньовська. — Тому продовжити навчання в магістратурі з дипломом бакалавра, виданим у так званих «республіках», не дозволяється. Документи про освіту, зокрема академічні довідки, видані в «ДНР», «ЛНР», не визнаються МОН чи будь-якими іншими державними органами.

Вінниця.

Довідково

Освітній центр на базі ДонНУ працюватиме у нинішньому році з 3 червня по 27 вересня. Для вступу за спрощеною процедурою абітурієнту потрібно подати документи з 10 до 16 липня (бюджетна форма навчання) та з 10 липня до 20 вересня (заочна форма і навчання за контрактом).

Приймальна комісія розташована у головному корпусі ДонНУ імені Василя Стуса за адресою: 21021, м. Вінниця, вул. 600-річчя, 21, к. 101. Телефони: +380 (432) 50-89-32, +380 (98) 971-96-40, e-mail: pk@donnu.edu.ua