Через окупацію частини території російськими військами Луганщина зазнала величезних втрат. На тимчасово окупованих землях залишилися основні промислові та соціальні об’єкти, отже, майже п’ять років доводиться створювати все заново. Зокрема, обласну дитячу клінічну лікарню.

У 2015 році журналістам уперше показали міську дитячу лікарню Лисичанська, частину будівлі якої віддали обласному закладу, що на той час лише створювався. Приміщення було не в кращому стані, без жодного обладнання. Масштаб необхідної роботи для відновлення головного об’єкта охорони здоров’я дітей був просто вражаючим. Але за чотири роки, незважаючи на всі складнощі з фінансуванням і особливості роботи в прифронтовій зоні, все-таки вдалося створити медзаклад, оснащений за останнім словом техніки. Більше того, навіть у довоєнному Луганську обласна дитяча лікарня не могла похвалитися такою сучасною апаратурою, як апарат УЗД захворювань серця, КТ, апарат МРТ із роздільною здатністю 3,0 тесла тощо.

— У березні 2015-го, коли обласна лікарня розпочала свою роботу в Лисичанську, у нас було лише 17 лікарів, які працювали за 32 спеціальностями. На сьогодні їх 37, — розповідає головний лікар ЛОДКЛ Світлана Ошеко. — Першими ми відкривали найзатребуваніші відділення — травматології та хірургії. Було багато мінно-вибухових травм, і через брак фахівців хворих доводилося везти до Харкова чи Києва. Сьогодні ситуація зовсім інша.

— Тільки за 2018 рік після капремонту стали до ладу п’ять стаціонарних відділень і три структурні підрозділи лікарні: ендоскопічна операційна, відділення планової та екстреної хірургії, отоларингологічне відділення, водолікування, палати відділення реанімації та інтенсивної терапії новонароджених, — уточнює в. о. директора Департаменту охорони здоров’я Луганської ОДА Інна Фесенко. — Одним із останніх досягнень стало відкриття відділення променевої діагностики. Для того щоб воно запрацювало, зробили ремонт на 3,92 мільйона гривень. За кошти обласного бюджету придбали апарат комп’ютерної томографії вартістю 22,4 мільйона та магнітно-резонансний томограф за 3,89 мільйона гривень (на знімку).

На жаль, в області поки що відсутній третинний (вищий) рівень надання медичної допомоги майбутнім матусям, отже, перинатальний центр ще не створено. Але це не означає, що у цьому напрямі нічого не робиться. В Луганській обласній клінічній лікарні, що базується в Сєверодонецьку, створено консультативно-діагностичну поліклініку, в якій облаштовано кабінети ендоскопічних методів обстеження та ультразвукової перинатальної діагностики захворювань плоду. На обладнання, що дає змогу надати допомогу і виявити проблему на ранньому терміні вагітності, з обласного бюджету витрачено майже 27 мільйонів гривень. Завдяки функціонуванню цих діагностичних кабінетів торік вдалося на 65,8% знизити рівень малюкової смертності, а на 37,5% — перинатальної.

Для того щоб послуга обстеження майбутніх матерів стала доступнішою для мешканок віддалених аграрних районів області, придбано обладнання для двох пересувних кабінетів. Йдеться про апаратуру для променевої і лабораторно-ендоскопічної діагностики. Пересувний кабінет променевої діагностики вже запрацював і нещодавно здійснив виїзд у Старобільський район.

Фото з архіву автора.