Перший віце-прем’єр-міністр України — міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.

Ранкове засідання 12 квітня

Робота розпочалася із години запитань до уряду. Від Кабінету Міністрів виступив міністр культури Євген Нищук. У різних регіонах існує певна нерівність доступу до культурного життя для мешканців великих та малих міст, зауважив він. «У маленьких містечках закриваються будинки культури та бібліотеки, — сказав Є. Нищук. — Але коли говоримо про об’єднані територіальні громади, ми думаємо про те, навколо чого люди мають об’єднуватися. Ми переконані, що саме культурні осередки мають стати тим об’єднуючим фактором».

Міністр презентував у парламенті конкурс проектів для стимулювання регіонального розвитку та промоції культурної спадщини під назвою «Малі міста — великі враження». Пілотну версію цього проекту запустили в 2018 році й вона знайшла великий відгук у громадах.

Мета проекту «Малі міста — великі враження» полягає у приверненні уваги до стану культурної спадщини в громадах, заохочення її інтеграції в життя громад. Це стимулюватиме економічну привабливість територій. Реалізація проекту має сприяти розвитку сталого та інклюзивного суспільства з високою якістю життя, резюмував Є. Нищук. У конкурсі можуть взяти участь всі охочі, незалежно від регіону. Головна умова — менш як 50 тисяч населення. Положення про проведення конкурсу вже є в мережі Інтернет, кажуть у міністерстві. Фінансуватимуть не разові фестивалі, а проекти, що залишаться в громадах і будуть там розвиватися та працювати. Заявки прийматимуть з 15 квітня і до 15 травня. Потім їх оцінять і 5 липня оголосять переможців. А з 15 липня і до 20 листопада проекти реалізовуватимуть. 1 грудня — кінцевий термін звітування за проектами.

Під час діалогу з представниками Кабміну народні депутати традиційно піднімали питання ціноутворення на ринку газу, підвищення рівня життя населення, монетизації субсидій тощо. Так, з приводу останнього, міністр соціальної політики Андрій Рева наголосив: «Кабмін ніколи не приймає тимчасових рішень, а рішення, що стосуються монетизації субсидій, прописані в законі про житлово-комунальні послуги, прийнятому Верховною Радою. Відповідно механізм монетизації прийнято урядом двома постановами. Один — безготівковий, інший — готівковий. Ці механізми існуватимуть і надалі».

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман прокоментував ситуацію, яка склалася з ухваленням в ПАРЄ резолюції. Він подякував усім депутатам, які представляють нашу країну в ПАРЄ, за їх чітку позицію. «Ми розуміємо, що ситуація є непростою і кожен день ворог використовує різноманітні прийоми, щоб змусити представників інших країн пом’якшити свою політику відносно Російської Федерації, — сказав він. — Вважаю, що наша позиція має бути більш жорсткою з боку і виконавчої, і законодавчої влади». У цьому контексті нам необхідно посилювати координацію на міжпарламентському та міжурядовому рівнях, щоб змушувати росіян виконувати всі міжнародні зобов’язання, зауважив В. Гройсман. І підкреслив: участь країни-агресора в будь-яких інституціях, які обстоюють міжнародне право, неприпустима.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій звернув увагу на те, що 12 квітня найдавніша та найчисельніша національна скаутська організація «Пласт» відзначає 107-й день народження. Він нагадав, що свого часу сотні пластунів пішли добровольцями на фронт. П’ятеро із них поклали життя за нашу країну. «Тепер вони у небі тримають пластову варту», — зауважив А. Парубій.

Наприкінці пленарного засідання Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко оголосила 203 запити від народних депутатів. А коли завершилася перерва, народні депутати виступали з трибуни з різних питань.