Отже, спостерігаємо продовження передвиборного скетчу. Чергова серія під назвою «Дебати по телефону», мабуть, не залишила байдужим нікого по обидва боки «груп підтримки» кандидатів у Президенти. Телефонна розмова «із проблемами зі зв’язком» в ефірі канала «1+1» Петра Порошенка (який у цей день прийшов до студії) і Володимира Зеленського (голос) зібрав у соцмережах безліч відгуків. Може, це й суб’єктивне спостереження, але після реакцій на ситуацію між 1 і 2 туром Оксани Забужко, Юрія Андруховича, звернень «1 грудня» активно відрефлексувала пишуча інтелігенція, колеги журналісти.

«Після публікації «друготурової» соціології у багатьох українців опустилися руки. У четвер, у другій половині дня, відчай і зневіра ніби нависли над Україною. Тільки пізно ввечері «диспозиція» дещо змінилася. І не лише тому, що Президент Порошенко «провів свій найкращий ефір» на відверто ворожому (і без жодних спроб це приховати) каналі «1+1». Усі, хто це вчора подивився, «відчув різницю»... Вам достатньо, щоби нарешті собі представити — ЩО саме, який пекельний треш і ганьба насуваються на Україну...» (пост Сергія Тихого).

«Прям серіал якийсь, типу «Порох — винищувач ЗЕфірів» (пост Олександра Курбана).

«Почему мне так безумно стыдно за то, что происходит, и за то, что может произойти?» (пост Анни Шеремет).

«Аналогично. Такой же стыд я испытывала все время президенства Януковича: мне казалось, что еще немного — и гимном Украины будет «Мурка»... Для меня «стыд» — это производная категории «совесть» (пост Тетяни Кіктеєвої).

На тлі серйозної рефлексії й виявленого почуття провини у зв’язку з переглядом нав’язаного серіалу «із зламування старих стереотипів», користувач ФБ, журналіст із Запоріжжя Ольга Боглевська ставить запитання: «А за якого Президента вам жилося найкраще?». Щодо самої себе вона робить висновок, що кращі часи були за Кучми. Мовляв, перша робота, кар’єра, заміжжя, своя квартира, подорожі, молоді роки! А потім таке почалося... Оцей Інтернет, соцмережі, смартфони... Хто їх взагалі пустив у країну? Хто дозволив?! Не інакше, як наступні Президенти. Повідбирали хліб у співробітників ЗМІ. Отже, на решту очільників держави в мене отаке-е-е-н-ний зуб!», — пише Ольга (це жарт, якщо хтось не зрозумів)))).

Сміємося — отже, правильно реагуємо на запропонований до перегляду й участі скетч. Процес пішов! Люди складають анекдоти про побачене і почуте. Глядач-виборець починає віднімати хліб у сценаристів. Ось народний сюжет завтрашньої серії під назвою «Пригоди кандидатів у Парижі» (усе той само сезон «Дебати»): «Стукає Володимир Олександрович у двері президента Франції. Відкриває йому Петро Олексійович зі словами: «У Макрона, то у Макрона! За-ходьте»...

Далі буде.