Партія європейських соціалістів (ПЄС) перед виборами до Європарламенту вирішила заморозити відносини із Соціал-демократичною партією Румунії (СДПР). Заступник голови Єврокомісії Франс Тіммерманс, який є прохідним кандидатом від ПЄС до нового парламенту, раніше заявив, що дії румунських соціалістів, які перебувають при владі, кидають тінь на всіх, хто поділяє прогресивні ідеї цієї ідеології. А саме тим, що «де факто забезпечують безкарність високопосадовців, засуджених за корупцію чи підозрюваних у цьому».

Повідомляючи про це, румунські опозиційні ЗМІ нагадують, що лідер СДПР, яка є прямою наступницею місцевих комуністів і сповідує їхні «цінності», Лівіу Драгня був умовно засуджений за підтасування під час останніх виборів і європейською організацією ОЛАФ проводиться розслідування щодо корупції і зловживань з коштами з європейських фондів. Саме він наполягає на реформуванні судової системи в країні й намагається підпорядкувати прокуратору й суди уряду, щоб маніпулювати ними й «розкривати парасольку» над корупціонерами. Саме Драгня організував гоніння на принципового керівника Національного антикорупційного управління Лауру Ковеші, добився її усунення від посади, а тепер робить усе можливе для того, щоб вона не була призначена на посаду головного прокурора Євросоюзу. І все це задля того, щоб продовжити безкарно обкрадати Румунію під соціалістичними гаслами.

Партія європейських соціалістів перед новими виборами до Європарламенту прагне відмежуватися від дій своїх румунських політичних попутників. А ті продовжують гнути антинародну політичну лінію і навіть обвинуватили ПЄС у нерозумінні їхніх нібито прогресивних дій. «Ми вже звикли до нерозуміння і недоведених обвинувачень з боку наших політичних супротивників. Але не очікували цього від нашого власного європейського сімейства», процитувало заяву СДПР видання Politico.

Проте в четвер з ПЄС підтвердили, що заморожують до червня (поки що!) свої відносини з румунськими соціалістами й не залучатимуть їх до заходів на європейському рівні. Крім того, європейські соціалісти нагадали своїм румунським однодумцям про те, що чекають від них «аргументованих роз’яснень їхньої позиції стосовно верховенства закону й виконання рекомендацій Європейської комісії», яка не поділяє і засуджує реформи, проведені соціалістичним урядом Румунії під диктовку Лівіу Драгня. І все це для того, щоб заднім числом відбілити його перед законом і виправдати хабарництво в невеликих розмірах.


Фото: ukrinform.ua