Фото зі сторінки заступника голови Луганської ОДА Юрія Клименка у Фейсбуці.

У місті триває фотовиставка «Обличчя передової», присвячена 5-річчю від початку антитерористичної операції. Її ініціаторами виступили Луганська ОДА і командування Об’єднаних сил.

На світлинах — військові різного віку, чоловіки та жінки, які до 2014 року мали мирні професії: хтось був хліборобом, хтось лікарем, учителем. Але їх усіх об’єднала війна. Автор фотографій — старший мобільної прес-групи ОТУ «Північ» полковник Тарас Грень. Він — військовий журналіст, уже понад десять ротацій провів на сході. Представлені на виставці фото він зробив під час перебування у зоні проведення АТО/ООС у період з 2014-го по 2019 рік. На кожному знімку — військовослужбовці, які протистоять ворогу на передових позиціях у Луганській і Донецькій областях.

За словами автора, основана ідея виставки — показати справжні обличчя захисників. Це своєрідна відповідь на ворожу інформаційну пропаганду, що зображає українських військовослужбовців «карателями». За кожною фотографією — окрема історія її створення, а також історія самого героя.

«Ми ведемо війну, але лише захищаємо свою країну. Ми не злі, у нас немає істеричної агресії. Я хочу, щоб усі побачили, що захисники України — це люди з чистими та світлими очима, відкритими обличчями. Вони залишаються людьми у будь-якій ситуації, — каже Тарас Грень. — Увесь світ повинен знати, що українці (який би нам не створювали негативний імідж) — згуртована нація. Ми — єдині, незалежно від регіону проживання, мови спілкування, професії або статі. Що ближче до передової, то чистіші душею люди. Там усе по-іншому».

Виставку розміщено на першому поверсі ОДА, згодом її покажуть у закладах освіти по всій області.