Навчальний вітрильник «Седов», який 6 квітня вирушив з порту Свєтлий, що під Калінінградом, у ювілейний сотий навігаційний рейс, виявився «безпритульним» у водах країн ЄС, які чітко дали зрозуміти, що за анексію Криму доводиться «відповідати».

У суботу йому не дозволили зайти в польські територіальні води, де корабель мав намір пришвартуватися в порту Гдині, щоб поповнити запаси та змінити частину команди. Таким було рішення польського прем’єр-міністра Матеуша Моравецького.

Аргументація, представлена МЗС, коротка й читабельна: «Вважаємо, що допуск вітрильника в територіальні води Польщі суперечив би політиці поваги територіальної цілісності України та невизнання анексії Криму». Речниця польського зовнішньополітичного відомства роз’яснила: «Ми незмінно висловлюємо підтримку територіальної цілісності й суверенітету України, очікуємо від Росії повернення свободи мореплавства у Керченській протоці, повернення кораблів та звільнення українських моряків, захоплених у ході інциденту в листопаді 2018 року».

У Варшаві не приховували, що координували свої дії з офіційним Таллінном.

Адже ця історія почалася з твердої позиції Естонії. Однією із запланованих командою вітрильника «зупинок» (13-14 квітня) мав бути Таллінн. Проте естонське зовнішньополітичне відомство не висловило на це згоди, коли з’ясувалось, що на борту перебуває майже 70 студентів Керченського державного морського технологічного університету з окупованого Криму. «Естонія не визнає незаконної анексії Криму, а надання дозволу навчальному кораблю суперечило б політиці невизнання анексії Криму» — повідомило МЗС країни в середу.

Проте, як інформують ЗМІ, це не єдина причина. За даними естонської розвідки, російські цивільні судна «дедалі частіше використовуються для шпигунської та пропагандистської діяльності». Водночас польський портал tvn24.pl, з посиланням на анонімне джерело в уряді країни, повідомив, що «на борту «Седова» є апаратура, яка викликає підозри, що вітрильник обладнаний засобами для прослуховування», і це «одна з причин, чому його поява в наших портах небажана».