Микола Стецьків у колі сім’ї.

Фото з сімейного архіву.

На зустрічах із учасниками АТО (ООС) він озвучує мотиваційні ідеї, як поборов проблеми, з якими зіткнувся після демобілізації. За словами нашого героя, він демонструє, хоч як би було складно, не потрібно ніколи думати, що залишився наодинці з цілим світом.

Це про Миколу Стецьківа — учасника АТО, а нині директора фермерського господарства «Файна Беррі», успішного підприємця, який активно розвиває агротуризм на Львівщині.

У 2014-му він, молодий батько чотирьох синів, добровольцем попросився на війну. Хоча спокійно міг бути вдома, але хотів захищати свою країну.

Наступного року повернувся з передової додому. Тоді вирішив зайнятися справою, яка йому до душі. У селі Раковець поблизу Львова на ділянці, виділеній як учаснику АТО, посадив полуницю. Далі взяв ділянки своїх товаришів і теж почав на них господарювати. Тоді у сім’ї Стецьківих народилася п’ята дитина — донечка.

Заснував фермерське господарство і разом з дружиною Іванною почали втілювати свої ідеї в життя. Полуницею засадили цілий гектар.

Нині «Файна Беррі» розгортає роботу на восьми гектарах у селі Гончари — ще ближче, усього за шість кілометрів від Львова. Хоча не полишатимуть поле і в Раковці.

«Доводимо до пуття наші ідеї, які не встигли реалізувати», — каже Микола Стецьків.

На новому масиві впроваджуватимуть проект «Світ ягоди». Там буде, як обіцяє молодий фермер, багато різних культур. Навіть лаванду закуплять і створять прованс-поле.

Учасників АТО, які беруть з мене приклад, у країні багато, розповідає Микола. Він часто з ними зустрічається, ділиться своїм досвідом. Виступав на Раді регіонального розвитку у Львівській області. Микола Стецьків вважає, що потрібна підтримка малого підприємництва. Україна повинна подивитися на держави Європи та світу, перейняти досвід підтримки та кредитування (за низькими відсотковими ставками) тих людей, які хочуть залишитися в країні й не виїхали на заробітки.

Сам Микола до війни випробував багато професій. Він переконаний, що ідеальної роботи не існує, а все залежить від того, чи отримуєш задоволення від тієї чи іншої діяльності.

«Усі професії не приносили такого задоволення, яке отримую зараз в аграрній справі. Але сказати, що вона легка — не можу», — розповідає молодий фермер.

Микола Стецьків ще розвиває агротуризм. Створив проект «Збери собі сам». Люди приїжджали на його поле і могли самі назбирати собі полуниці. Це був своєрідний експеримент з самообслуговування. При цьому вдалося трохи грошей зекономити на збиранні полуниці, і трохи заробити на акції самообслуговування. Люди збирали скільки хотіли, самі важили і перераховували гроші Миколі на картку. Скільки було туристів — не лічив, але каже, що багато.

«Агротуризм в Україні привабливий. Великий потенціал для розвитку є у Львівській області та в усій країні, бо кожен регіон має свою родзинку», — переконаний фермер.

Львівська область.