Фото прес-служби Луганської ОДА-облВЦА.

Луганщина має найнижчі показники щодо рейдерства сільськогосподарських земель. Про це йшлося на засіданні оперативного штабу з протидії рейдерству та забезпечення прав і свобод власників та користувачів земель у Сєверодонецьку. У заході взяла участь заступник міністра юстиції України з питань державної реєстрації Ірина Садовська (на знімку).

«Внаслідок збройної агресії на території Луганської області залишились переважно сільськогосподарські підприємства. Майже 90% наших надходжень є виключно від аграрного сектору. Від того, як працюють аграрії, як ми дбаємо про дотримання їхніх прав, залежить наш бюджет і наше обличчя», — так окреслив завдання влади у цьому напрямі виконувач обов’язків голови облдержадміністрації Сергій Філь.

Оскільки державні реєстратори об’єднаних територіальних громад є новими суб’єктами державної реєстрації, Ірина Садовська звернула увагу на важливості постійного підвищення їхньої кваліфікації задля надання якісних послуг.

«Земельні відносини — це завжди гостре питання, а навесні та восени є сезонна тенденція до загострення. Дякуючи колегам, ми сьогодні не чуємо про невирішені суперечки. Протягом 2016-19 років надійшло 27 скарг, і це мало. Це показник плідної праці Головного територіального управління юстиції», — зауважила заступник міністра. У відповідь, начальник Головного територіального управління юстиції в Луганській області Тетяна Філатова розповіла, що з початку створення оперативного штабу проведено 43 засідання, на яких розглянуто 19 звернень громадян, фермерських господарств та сільськогосподарських підприємств. З серпня 2017 року працюють мобільні точки доступу до системи безоплатної правової допомоги з питань роз’яснення законодавства щодо захисту прав землевласників та землекористувачів. За час його роботи здійснено 198 виїздів, юридичні консультації отримали понад тисячу громадян. Серед найпоширеніших питань, з якими люди звертались до юристів, — оформлення документації на земельні ділянки, спадкування та отримання земельних ділянок учасниками бойових дій.

Луганська область.