І все тому, що на вимогу правлячої Партії справедливості й розвитку (ПСР) на деяких виборчих дільницях удруге і втретє перераховують бюлетені.

В азіатському районі мегаполіса Малтепе це роблять уже вчетверте. Тут представник опозиції Екрем Імамоглу на 10 відсотків випереджав кандидата від правлячої Партії справедливості й розвитку Біналі Йилдирима, що дуже не сподобалося президенту Реджепу Ердогану, який не раз заявляв про численні порушення під час голосування. 

Але опозиція упевнена, що й після перерахунку голосів результат буде на користь її кандидата. За попередніми, але неофіційними даними, він обходить висуванця від ПСР екс-прем’єра і спікера парламенту Біналі Йилдирима  на 14 тисяч голосів. Але Верховна виборча рада Туреччини не поспішає вручати Екрему Імамоглу документ про перемогу, бо дотепер розглядає апеляції за результатами виборів у Стамбулі й чекає на закінчення перерахування бюлетенів.

Справа із черговим перерахунком голосів просувається дуже повільно не тільки тому, що членам виборчих комісій уже набридла ця непродуктивна операція. Якщо раніше в ній брали участь члени 12 дільничних комісій, то нині лише двох. Однак людям потрібно перебуває на своєму основному місці роботи, а не на строго охоронюваних виборчих дільницях. У Малтепе їм належить перерахувати бюлетені з 550 урн, на кожну потрібно 20—25 хвилин, тобто за годину члени комісії «обробляють» від 4 до 5 урн.

Як стверджують турецькі ЗМІ, перерахування триватиме тиждень, а то й півтора.

Партія справедливості й розвитку не приховує, що готова наполягати на повторному проведенні в Стамбулі муніципальних виборів. Це спричинило величезне невдоволення не тільки серед виборців, а й в опозиційних політиків і навіть юристів. І Ердоган дуже обережно почав говорити про те, що ПСР має бути готова до будь-яких результатів, які після перерахування бюлетенів оголосить Верховна виборча рада Туреччини. В багатьох зародилася надія на те, що він сам не переконаний у перемозі свого кандидата, тому й готує однопартійців до оголошення неприємного для них результату. І ставлять риторичне запитання: навіщо ПСР і президент почали городити город з перерахунком бюлетенів, коли лише 44 відсотки його прихильників вірять у те, що на виборах були серйозні порушення? І відповідають: Ердоган хоче продемонструвати, що його партія не здається легко на милість переможця, а бореться до останнього патрона, тобто бюлетеня. Водночас президент дедалі наполегливіше почав говорити про уроки, які ПСР має винести із цієї виборчої кампанії. А також натякати, що правляча партія самозаспокоїлася, а її активісти на місцях думали, що перемога звалиться їм у руки у вигляді манни небесної. Не вийшло. Тому в ПСР відбудуться якщо не безрозбірні чистки, то помітні кадрові й організаційні зміни.

І ще президент став дедалі менше говорити про «змову біля виборчих урн», ділити виборців на своїх друзів і ворогів. Ердоган намагається постати над місцевими пристрастями й поступово завойовувати довіру всього народу.
Фото: mk-turkey