Педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники мають бути захищені від погроз, образ, переслідування та фізичного насильства. У цьому переконаний перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань науки та освіти Олександр Співаковський.

Як відомо, у грудні минулого року Верховна Рада ухвалила зміни до деяких законодавчих актів щодо протидії булінгу, але відповідальність запроваджується за вчинення булінгу лише учасниками освітнього процесу щодо малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою щодо інших учасників освітнього процесу. Водночас за цькування педагогів відповідальності не передбачено.

Виправити цю несправедливість покликаний законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення захисту педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників» (реєстр. № 10214).

За словами Олександра Співаковського, законопроект обумовлений кричущими випадками агресії щодо педагогів з боку учнів та їхніх батьків. На цьому депутат наголосив у прямому ефірі радіо «Голос Столиці».

Законопроектом, зокрема, передбачено, що погроза, образа, переслідування, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються щодо педагогічного, науково-педагогічного та наукового працівника, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода фізичному або психічному здоров’ю потерпілого, тягне за собою накладення штрафу у розмірі трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Діяння, вчинене групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, каратиметься накладенням штрафу у розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За вчинення фізичного насильства, що не спричинило тілесних ушкоджень, щодо педагогічного, науково-педагогічного та наукового працівника, внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров’ю потерпілого, накладатиметься штраф у розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також законопроектом встановлюється адміністративна відповідальність за розпивання алкогольних, слабоалкогольних напоїв або вживання наркотичних засобів, психотропних речовин чи їхніх аналогів у закладах освіти.

«Ми повинні зробити все можливе для зупинення агресії у школах, забезпечуючи безпеку і учнів, і вчителів», — наголосив О. Співаковський.

Вл. інф.