Фото автора.

Закарпатці готуються відзначити Світле Воскресіння Христове. Тож у четвер, 18 квітня, уже вп’яте поспіль на площі Народній в Ужгороді стартував фестиваль-конкурс «Воскресни, писанко!» Цей захід внесений до Книги рекордів України, адже лише тут навесні дерева зацвітають тисячами різноманітних писанок (на знімках).

Відкрили свято флешмобом із піснею «Великдень світлий» учасники танцювальної корпорації друзів та вокального квінтету обласного Палацу дітей і юнацтва (Падіюн).

Участь в обласному фестивалі-конкурсі взяли команди з усіх куточків регіону. Кожен креативно підійшов до презентації свого Великоднього дерева, на якому представили роботи, виготовлені в різноманітних техніках: традиційна писанка розтопленим воском, дряпанка, мальованка, зернівка тощо. Одночасно на площі красувалися 55 Великодніх дерев, на кожному з яких — десятки писанок. Також площу прикрашає монументальний символ Великодня й тематична композиція «Традиції Великодніх свят: від давнини до сучасності». Поруч юні умільці та їхні наставники влаштували майстер-класи з писанкарства.

А в атріумі облдержадімінстрації цього дня розгорнули тематичну виставку рушників, виготовлених освітянами та їхніми вихованцями. Експонується і великодня фотовиставка.

Учасників фестивалю привітали керівники області — голова ОДА Геннадій Москаль і перший заступник голови облради Йосип Борто. Переможцям конкурсу вручили відзнаки і грошові премії.

Найкращих визначали в трьох номінаціях: серед місцевих органів управління освітою, професійно-технічних та навчальних закладів обласного підпорядкування. Оцінювали роботи за різноманітністю технік виконання писанок, відповідністю регіональним традиціям у розписі, орнаменті, колористиці. Крім цього, враховували й оригінальність конструкції дерева.

Переможцями, інформує прес-служба облдержадміністрації, стали: відділи освіти, молоді та спорту Рахівської, Перечинської та Великоберезнянської РДА; управління освіти, охорони здоров’я, культури, сім’ї, молоді та спорту Тячівської міськради; Великоберезнянська загальноосвітня санаторна школа-інтернат, Ужгородська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат, Хустська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат, Закарпатський центр туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді, Хустський професійний ліцей сфери послуг, Мукачівський центр професійно-технічної освіти.

Завершилися урочистості виступом вихованців Падіюну та святковою ходою учасників дійства.

Помилуватися справжнім писанковим раєм і оглянути виставку рушників в атріумі ОДА охочі зможуть до 7 травня.