Росія намагалася втрутитися у президентські вибори США 2016 року, проте доказів змови зі штабом президента Дональда Трампа або іншими американцями для реалізації цієї мети немає. Такий головний висновок розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера, що його в четвер опублікувало Міністерство юстиції США.

Зокрема, як інформує DW, у тексті згадується два випадки втручання Москви: за допомогою пов’язаної з російським урядом «фабрики тролів» та спроби російських військових чиновників зламати електронну пошту й викрасти документи, пов’язані з Демократичною партією та Гілларі Клінтон. 

Д. Трамп вкотре привітав результати розслідування Мюллера. «Ніякої змови. Ніякої перешкоди розслідуванню. Гра завершена», — написав він у Twitter.

Паралельно доповідь відкрила ще кілька цікавих фактів. Зокрема те, що під час виборчої кампанії у США в 2016 році колишній керівник виборчого штабу Д. Трампа Пол Манафорт обговорював із колишнім російським розвідником Костянтином Килимником план щодо створення автономної республіки на окупованих територіях Донбасу, яку б очолив президент-утікач Віктор Янукович. У доповіді сказано, що Килимник особисто передав «мирний план стосовно України» від В. Януковича, який Манафорт визнав як «закулісний» шлях РФ взяти під контроль частину Східної України. Попри запевнення Манафорта, що він назвав цей план «божевільним» і не передавав його Трампу, прокурори Мюллера не змогли ні довести, ні спростувати того, що цей документ Януковича не бачили в Білому домі.

Мал. О. КУСТОВСЬКОГО (https://www.radiosvoboda.org/)