Двісті безробітних узяли участь у квесті з безпечної міграції у Вінницькому центрі зайнятості.

Фото автора.

Як не дати ошукати себе під час роботи за кордоном? На яку допомогу мають право постраждалі від трудового та сексуального рабства?

Перевірку знань безробітних, охочих поїхати на заробітки, провела у Вінниці ГО «Джерело надії» разом з обласним Центром зайнятості. Результати виявилися невтішні.

Заняття з безпечної міграції відбулось у формі квесту на базі Вінницького обласного центру зайнятості. Організатори створили декілька локацій. По одній лінії проходили ті, хто давав правильні відповіді, по іншій — хто помилявся. Якби таких помилок припустилися в реальному житті, за певних умов могли б потрапити в пастку. «Вам би не заплатили обіцяних грошей чи утримували проти вашої волі, чи примушували займатися тим, що суперечить вашим бажанням», — пояснювала учасникам квесту виконавчий директор ГО «Джерело надії» Христина Орлова (на знімку).

Майже 200 безробітних перевірили свої знання, переходячи від однієї локації до іншої. Яких помилок припускалися найчастіше?

Про трудовий договір

— Більшість учасників схильна довіряти усному запрошенню знайомих їхати на заробітки без договору, мовляв, на місці все владнається, — каже Христина Орлова. — На практиці саме так відбувається, але це ризик. Це поїздка в невідомість. Спершу треба оформити трудовий договір. У документі мають бути прописані всі вимоги роботодавця до найманого працівника — від графіка роботи, тривалості робочого дня, вихідних до зарплати. Договір треба мати ще до поїздки.

Якщо договір надіслали потенційному працівнику, але він англійською мовою, підписувати варто тільки тоді, коли всі пункти в документі зрозумілі. Хто не володіє англійською, варто звернутися до послуг перекладача. Якщо документ пропонує фірма в Україні, то вона зобов’язана продублювати державною мовою. До того ж клієнт не має платити за переклад.

Про паспорт

— Перед поїздкою обов’язково зробіть копію паспорта, — пояснила головний спеціаліст з гендерної політики та протидії торгівлі людьми Вінницької облдержадміністрації Любов Никодим (на знімку). — Заховайте його в найнадійніше місце. Принаймні ніколи не тримайте разом з іншими документами. Залишитися за кордоном без паспорта гірше, ніж без грошей.

За її словами, відомі випадки, коли після приїзду на кордон у людей, яких везуть групою, збирають паспорти. Пояснюють, що робиться це для пришвидшення проходження процедури перетину кордону.

— Свій паспорт у жодному разі не можна віддавати в руки іншій людині, — наголошує фахівець. — Прикордонник сам до вас підійде. Це його обов’язок. Принаймні можете ви підійти у вказане місце зі своїм документом.

Траплялося, заробітчан у дорозі частували вином. Вони засинали і прокидалися на ізольованій території, з якої не було можливості вибратися. Паспорти перед тим здали водієві.

Про телефон і гроші

Любов Никодим працювала на одній з останніх локацій. Біля її столика зібралися ті, хто припустився найбільшої кількості помилок. У руках кожного були невеликі аркуші паперу з малюнками. На них зображено різні предмети. Малюнки легко відривалися.

Фахівець нагадала своїм співрозмовникам, що вони — реальні претенденти на потрапляння в непросту ситуацію. Якби таке сталося, які б три найнеобхідніші предмети вони залишили при собі?

— Паспорт, телефон і гроші, — так відповіла більшість учасників.

— Ваш вибір неправильний, — пояснила Любов Никодим. — Саме ці речі насамперед забирають у своїх жертв торгівці людьми.

Про пароль

Фахівець порадила перед від’їздом домовитися з рідними про кодове слово. За її словами, воно може знадобитися в складній ситуації. Інколи жертвам надають можливість зателефонувати рідним на батьківщину. Щоправда, попереджують: говорити тільки про те, що в них усе гаразд. Інакше телефон одразу заберуть.

— За таких умов кодове слово, повторене декілька разів, має насторожити рідних, і вони повідомлять правоохоронні органи, що ви в біді, — розповідає Любов Никодим.

Про програму «Друг»

Міністерство закордонних справ запровадило тимчасову реєстрацію тих, хто приїздить за кордон. Ця послуга безплатна. Але вона убезпечує заробітчанина. Тим, хто зареєструвався, через певний час телефонують з міністерства, цікавляться, чи все в них гаразд у чужій державі.

Важливо мати телефон українського посольства чи консульства в країні, до якої їдете. За словами пані Никодим, краще знати цей номер напам’ять.

Де і як отримати статус постраждалого?

Документи на отримання статусу постраждалого від торгівлі людьми готує обласна державна адміністрація. Безпосередньо цим питанням займається головний спеціаліст з протидії торгівлі людьми. На Вінниччині це вже згадана Любов Никодим.

Після співбесід із постраждалою особою, перевірки фактів підготовлені документи передають до Києва. Там приймають рішення.

Вінницька область.

Довідково

Чотири відсотки українських заробітчан, які виїжджають на заробітки за кордон, стають жертвами торгівлі людьми. Переважна більшість з них не повідомляє про такі факти не тільки правоохоронцям, а навіть рідним.

Інформація до роздумів

На Вінниччині 35 чоловіків і 28 жінок отримали статус постраждалих від торгівлі людьми.

Держава виплачує жертвам грошову компенсацію, нині її розмір становить три прожиткові мінімуми, або 5283 гривні. Надається також комплексна допомога: якщо потрібна психологічна реабілітація, соціалізація або обстеження в одній з київських клінік. Уся допомога — безплатна.