Співробітники і студенти ВП НУБіП України «Немішаївський агротехнічний коледж» взялися за благоустрій території свого закладу, провели обрізку дерев у саду та кущів малини, ожини, смородини на колекційно-дослідному полі — щоб краще плодоносили. Дбаючи про розвиток енергоощадних технологій, на двох гектарах висадили енергетичну вербу.

Перспективи вирощування енергетичних культур на базі ВП НУБіП України «Немішаївський агротехнічний коледж» обговорювали під час зустрічі директора коледжу Володимира Альохіна з представниками Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН. А вже в квітні працівники та студенти коледжу на полі навчально-виробничої лабораторії «Рослинництво» на чолі зі своїм директором розпочали посадку верби енергетичної.

Керували процесом головний науковий співробітник Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, доктор сільськогосподарських наук професор Ярослав Фучило та завідувач кафедри генетики, селекції насінництва ім. проф. М. Зеленського НУБіП України, кандидат сільськогосподарських наук доцент Віталій Жемойда. Згідно з умовами договору посадковий матеріал — 29 тисяч живців верби, понад 17 сортів — надав підприємець Леонід Мележик.

Відомо, що енергетична верба є природним фільтром для очищення ґрунтів від пестицидів та видалення відходів агропромислового виробництва. Ця рослина допоможе нам у майбутньому зробити внесок у розвиток альтернативної енергетики в Україні та зменшити залежність країни від імпортних енергоносіїв.

Дбаючи про довкілля, у Немішаївському агротехнічному коледжі провели також масштабну акцію «Посади своє дерево». Директори державних підприємств «Тетерівський лісгосп» Дмитро Гоцуляк та «Клавдієвський лісгосп» Олександр Лавринюк надали саджанці дерев для висадки на території навчального закладу.

На запрошення директора коледжу Володимира Альохіна, викладачів та студентів участь в акції взяли депутати Бородянської райради на чолі з головою Галиною Єрко, начальник відділу освіти Бородянської райдержадміністрації Валентина Кухар, голови Немішаївської та Клавдіївської селищних рад Сергій Замідра та Микола Скиба. До акції долучилися учні й вчителі Немішаївської ЗОШ № 1 та Немішаївського НВК № 2, школярі із Бородянки, Клавдієвого та Микуличів.

Під час акції посадили сосни, дуби, ялинки, туї, берези. Після роботи всіх напували гарячим чаєм, частували тушкованою на вогнищі картоплею, смачною грибною юшкою та іншими наїдками, приготованими працівниками та студентами коледжу.

Олександра КОБЗАРЕНКО, Вадим ПІНЧУК,

студенти Немішаївського агротехнічного коледжу.

Фото: ndak.com.ua