Як повідомив міністр соціальної політики України Андрій Рева, в рамках монетизації субсидій лише у березні майже 3,5 млн домогосподарств незаможних українців отримали на руки гроші на оплату комунальних послуг. Загальна сума виплат сягнула 5,7 млрд грн. До того ж неодноразово попереджали, що таку матеріальну допомогу не можна витрачати на свій розсуд, допоки повністю не будуть сплачені рахунки за комуналку.

І що? Як заявив начальник Головного територіального управління юстиції в місті Києві Станіслав Куценко, у столиці серед домогосподарств, які оформили субсидії, вже є борги зі сплати комуналки, а тому фінансову допомогу їм можуть не нарахувати.

«Субсидія — це спеціально створений рахунок у банку, який відкрили для коштів на оплату комунальних послуг. Наприкінці... звітного періоду, якщо якісь гроші залишаються, можна ними розпоряджатися у вільному режимі. До того часу... тільки на оплату комуналки», — сказав він.

За даними Держстату, витрати субсидій не за призначенням стосуються не лише столичних жителів! Співгромадяни не слухають і продовжують накопичувати свої борги за житлово-комунальні послуги. А постачальники послуг б’ють на сполох! Кажуть, що у березні, коли почали видавати субсидії живими грошима, кількість неплатежів різко збільшилася. Експерти в сфері ЖКГ прогнозують, що в квітні, який добігає кінця, ситуація навряд чи поліпшиться, і побоюються швидкого скасування монетизації для тих субсидіантів, котрі залазять у борги.

Першими занепокоїлися постачальники холодної води. Як повідомили в асоціації «Укрводоканалекологія», що об’єднує понад сотню водоканалів усієї країни, в березні (за рахунками за лютий) було оплачено в середньому майже 70% нарахованих сум, а зазвичай сплачували 85—90%. Наприклад, у Київській області за воду розрахувалися на 62%, у Житомирській — на 64%. Такі показники і в більшості інших областей.

З Дніпропетровщини повідомляють, що борги споживачів газу перед ТОВ «Дніпропетровськгаз Збут» сягнули 3,3 млрд грн. Це майже в 1,5 разу більше, ніж в квітні торік. Збільшення неплатежів, кажуть, відбувається через здорожчання газу, зменшення кількості субсидіантів серед населення та монетизацію субсидій.

Деякі споживачі — клієнти ТОВ «Дніпропетровськгаз Збут», отримавши державну допомогу для оплати спожитого газу  живими грошима, використали кошти на інші цілі, не розрахувавшись за послугу постачання газу. Вони ризикують залишитись без державної допомоги, адже органи соцзахисту припинять нарахування субсидії в разі виникнення заборгованості на суму понад 340 грн.

«Ми очікували, що частина субсидіантів, які отримають кошти на руки, може витратити їх на свої особисті потреби, а не на погашення заборгованості за газоспоживання. Так і сталося! Крім того, деякі споживачі мають накопичені борги за попередні зимові місяці. Нині борг клієнтів ТОВ «Дніпропетровськгаз Збут» становить 3,265 млрд грн. Найбільше боржників серед споживачів Дніпра, Кривого Рогу та Кам’янського», — зазначають у «Дніпропетровськгаз Збуті».

Тепловики ж підсумки опалювального сезону підбиватимуть наприкінці травня, але співробітники одного зі столичних постачальників гарячої води і опалення неофіційно повідомили, що в лютому підприємство отримало від населення менше грошей, ніж у січні.

У Мінсоцполітики кажуть, що підсумки оплати комуналки субсідіантами підіб’ють станом на 1 травня і попереджають:

«З травня для отримання субсидії на наступні півроку потрібно буде подавати заяву. Тим з претендентів, хто на цю дату матиме борги за рахунками за лютий і березень, субсидію не призначать, доки вони не розрахуються. Найімовірніше, цих людей знову переведуть на безготівкову оплату субсидій. І лише через півроку, якщо у них не буде нових боргів, можна буде розглянути питання про переведення їх на готівкову виплату держдопомоги».

За даними Держстату України, борги населення за компослуги на 1 березня досягли 69,4 млрд грн, це на 7,4 млрд грн більше, ніж на 1 лютого. Найбільша недоплата за газ — 33 млрд грн, за гарячу воду та опалення — 22, за електроенергію — 6,1, за утримання будинків — 4,4, за вивезення сміття — 0,6 млрд грн.

Середні нарахування на одне домогосподарство становили 2660 грн.

Тим часом Кабмін готовий виділити кошти на закупівлю мобільних телефонів пенсіонерам, які претендують на субсидії. Нові засоби зв’язку видаватимуть тільки тим пенсіонерам, у яких відсутній засіб зв’язку на момент подачі заяви в соціальну службу.

Нагадаємо, що однією з умов при подачі заяви на отримання субсидії є наявність мобільного телефону для швидкого контактування представників соціальних служб із субсидіантами.

І насамкінець трохи позитиву. За даними Світового банку кількість бідного українського населення з 2014-го до 2017 року скоротилася з 8,6% до 2,4%.

Рівень бідності визначається на основі характерних для країни показників, зокрема і географічних. І переважно враховуються ціни на їжу і споживчий кошик. Показники порівнюються не між країнами, а всередині країни.

Фотосхема: myvin.com.ua