Чорногорські ЗМІ повідомляють про те, що Центральний банк країни (ЦБЧ) (на знімку) і Національний банк України (НБУ) підписали у Вашингтоні під час Весняних зборів МВФ і Світового банку меморандум про співробітництво в сфері банківського нагляду. Документ підписали голова НБУ Яків Смолій і глава ЦБЧ Радоє Жугич. Він передбачає співробітництво в сфері нагляду за діяльністю материнських організацій і їхніх транскордонних структур. При цьому важлива умова — дотримання сторонами національних законодавств Чорногорії та України.

ЦБЧ і НБУ домовилися про обмін важливою інформацією, яка дозволить вести спільну й ефективну боротьбу з відмиванням брудних грошей, фінансуванням тероризму, а також запобігати фінансуванню поширення зброї масового знищення.

Можливо, в майбутньому нашій країні стане в нагоді досвід Чорногорії із впровадження євро у фінансову систему країни.

Чорногорія в 2002 році за згодою Євросоюзу ввела в себе євро замість югославських динарів і німецьких марок, які були в обігу. Ця грошова одиниця є засобом оплати праці, товарів і всіх послуг. І за можливого вступу країни до ЄС їй не потрібно буде вирішувати безліч проблем з переходом на загальноєвропейську валюту, як це доводилося робити іншим державам.

Щоправда, Чорногорія не має права чеканити монети з національним дизайном та емітувати євро. Їй доводиться використовувати кошти, які надходять до країни з-за кордону, в тому числі й від іноземних туристів та інвесторів. Жоден з фінансових фахівців, мабуть, не може пояснити, чому країна, яка не входить до Єврозони, може використовувати євро. Але вони впевнені, що будь-які катаклізми в банківській системі Чорногорії не можуть якось вплинути й похитнути всю фінансову ситуацію в Європі — масштаби 622-тисячної країни не ті.

Фото: uk.wikipedia.org