Фото: dw.com

Сьогодні в Росії заплановано зустріч президента РФ Володимира Путіна та лідера Північної Кореї Кім Чен Ина. Одні джерела стверджують, що перемовини відбудуться у Владивостоці, інші – що на острові Руський, що за кілька кілометрів від міста. Там, зокрема, розташований кампус Далекосхідного федерального університету.

Про те, що зустріч, швидше за все, відбудеться, свідчить той факт, що вчора на бронепоїзді Кім Чен Ин прибув до Приморського краю. Відомо, що північнокорейський лідер не користується послугами авіації, а подорожує залізницею. Як повідомляє «Коммерсант», це той самий бронепоїзд, на якому в 2002 році до Росії приїжджав його батько Кім Чен Ір.

Офіційні джерела приховують головну тему переговорів, зазначаючи в загальних словах, що сторони обговорять «розвиток двосторонніх відносин, проблеми денуклеаризації і регіональне співробітництво». А експерти припускають, що Кім Чен Ин намагається знайти в особі Володимира Путіна нового союзника.

Дві нещодавні зустрічі із президентом США Дональдом Трампом, головною темою яких була ядерна зброя, завершилися без відчутних результатів. Тепер Кім Чен Ин має продемонструвати Америці, що КНДР не перебуває в ізоляції, розповів Бі-Бі-Сі професор австралійського університету імені Джона Кьортіса Олексій Муравйов. «Якщо КНДР зможе показати, що в неї усе ще є підтримка з боку однієї зі світових держав, це дасть їй перевагу в переговорах із США та Китаєм, — вважає Муравйов. — Слід віддати Кіму належне. Він уміло веде дипломатичну гру з високими ставками, в якій на кону економічні інтереси Північної Кореї і виживання самого режиму».