Фото: S. Mišljenović

Член Тристороннього головування в Боснії і Герцеговині Мілорад Додік зробив сенсаційну заяву, в яку багато хто відразу повірив, а інші засумнівалися: чи не плід це бурхливої фантазії людини, тісно пов’язаної із Москвою. Телеглядачам сербського телеканалу «Хепі» він повідомив про те, що має достовірну інформацію, що в Сараєво працює засекречений центр з протидії «російському злоякісному впливу». Цю інформацію для своїх користувачів поширило й македонське електронне видання телеканала А1 On, але вже зі своїми коментарями й питаннями.

Мілорад Додік стверджує, що цим центром керує громадянин Великої Британії, якому влада його країни виділила шість мільйонів англійських фунтів на організацію роботи. Також, за інформацією екс-президента Республіки Сербської, що входить до складу Боснії і Герцеговини, філії центру відкриті й активно працюють у столиці Чорногорії Подгориці та в столиці Албанії Тирані. Додік повідомив, що, за його даними, співробітники центру складають списки чиновників, членів урядових і неурядових організацій, котрі потрапили під вплив Москви й поширюють кремлівську ідеологію в цих країнах. «У списках уже понад 300 осіб. Напевно, і я в них, бо всі знають моє ставлення до Росії», — заявив він.

І тут виникає чимало запитань до Додіка: звідки йому стало відомо про роботу такого центру з філіями; хто дав дозвіл на їх роботу в Сараєво, Чорногорії і Албанії; чи не занадто вже примітивна робота зі складання «чорних» списків, на яку не дуже щедрі британці виділили кілька мільйонів фунтів?

Раніше в інтерв’ю одній з російських газет Мілорад Додік просторікував про те, що на Західних Балканах триває важка боротьба між певними політичними силами за розширення сфери впливу. На його думку, кінцевою метою для ворожих для Республіки Сербської, Сербії, а отже, і Москви сил є «...втягування Боснії і Герцеговини до НАТО. Однак ми — представники Республіки Сербської — не хочемо членства в Північноатлантичному альянсі. Ми пам’ятаємо, що НАТО бомбило й нас — Республіку Сербську, а потім і Сербію. Історичним фактом є те, що під час югославського конфлікту хорвати й бошняки користувалися підтримкою натовців. Тому, звісно, вони прагнуть прискорити процес євроатлантичної інтеграції БіГ. Вони вірять, що після цього отримають ще більшу політичну підтримку на Заході, оскільки НАТО — це не тільки військова, а й політична організація. Для сербів із БіГ саме питання зближення з альянсом, що бомбив нас, є приниженням. Крім того, ми не хочемо проходження натовського кордону із Сербією по річці Дрині. Ми не бажаємо позбавитися через це політичної автономії, а також втрачати нашого друга — Росію».

Знайомі мотиви, чи не так? Адже це із Кремля постійно звучать слова, що Росія не хоче проходження натовського кордону з нею. Очевидно, з цією метою Путін і створив на сході нашої країни «буферну зону» з Росією у вигляді псевдореспублік і прагне не втратити її. А всі кремлівські пропагандисти продовжують розповідати росіянам страшилки про агресивність НАТО, не даючи їм ні на мить замислитися над тим, хто зараз справді становить величезну загрозу миру й стабільності в Європі. Адже саме Путін, зневаживши всі міжнародні права й норми, а також зобов’язання Росії, почав захоплювати чужі території, вводити війська в дві українські області й постачати зброю сепаратистам, перетворюючи їх на бойовиків, хоча раніше обіцяв своїх доморослих «мочити навіть у сортирі».

Ось від кого Додік міг одержати інформацію про роботу секретних центрів і навіть інструкції, як її слід використовувати для залякування людей, розшарування суспільства не тільки в Боснії і Герцеговині, а й у Чорногорії та Албанії.