Двадцять вісім фотоплівок з понад тисячею фотокадрів зберігає ліквідатор аварії на Чорнобильській атомній станції (ЧАЕС) вінничанин Валерій Проценко. Знімки зроблено під час будівництва дороги Зелений Мис — Чорнобиль, а також дезактивації об’єктів на території третього і четвертого енергоблоків.

Понад триста працівників колишньої організації «Вінницядорбуд» брали участь у ліквідації аварії на Чорнобильській атомній станції. У червні 1986-го споруджували дорогу Зелений Мис — Чорнобиль. Пізніше вони виконували інші роботи. Працювали вахтовим методом. Роботу організовував головний інженер «Вінницядорбуд» Валерій Проценко. Нині пан Валерій — керівник громадської організації «Інваліди Чорнобиля».

— Щоб доставити бетон для спорудження саркофагу над четвертим реактором, потрібна була дорога з твердим покриттям, — розповідає Валерій Проценко. — До масштабних робіт залучили робітників та фахівців із багатьох організацій. Поруч із нами працювали колеги з Харкова та Сімферополя. Особливо складно доводилося ранньої весни і пізньої осені. Місцевість там болотиста, ґрунт глинястий. Транспорт застрягав у багнюці...

Набагато страшнішим було інше. Працювати доводилося також поруч з третім і четвертим реакторами ЧАЕС. «Дезактивація промислових об’єктів» — так записано у трудовій книжці Валерія Проценка. «Ми знімали старий асфальт, вивозили його на могильники і стелили новий», — уточнює співрозмовник. Високих доз опромінення зазнав кожен вахтовик. Найкраще про це знав дозиметрист Віктор Ковальов. Полковник запасу, за фахом хімік. Після звільнення з військової служби працював у відділі кадрів «Вінницядорбуд». Одним із перших виїхав у Чорнобиль. Крім дозиметра, постійно мав при собі фотокамеру. Фіксував роботу земляків. Залишив десятки фотоплівок.

— Мені вдалося зберегти 28 плівок із фотографіями нашого колишнього працівника Віктора Ковальова, — продовжує Валерій Проценко. — На кожній з них по 36 фотокадрів. Загалом це понад тисячу світлин. Значну частину з них вдалося перевести у цифровий формат.

На жаль, автора знімків уже немає серед нас. Його не стало сім років тому. У пам’ять про ліквідатора планують видати фотоальбом з роботами Віктора Ковальова.

Інформація до роздумів

Упродовж 2005-2018 років на Вінниччині не стало 34.371 ліквідатора наслідків аварії на ЧАЕС. Цифру озвучив голова ГО «Інваліди Чорнобиля» Валерій Проценко під час зустрічі з журналістами.

— Я порівняв офіційні дані кількості ліквідаторів станом на перше січня 2005 і на таку само дату 2019 року, — розповів «Голосу України» Валерій Проценко. — Число померлих вразило. На превеликий жаль, збуваються прогнози, які після аварії давали вчені-медики.

Нині на Вінниччині проживає 4351 ліквідатор чорнобильського лиха, а постраждалих від техногенно-екологічної катастрофи нараховується 81.411 (у 2005 році було 115.782 особи).

Вінницька область.

Фото: chnpp.gov.ua