Третій рік поспіль Луганська область бере участь у проекті Національної асамблеї людей з інвалідністю України та Благодійного фонду «Інститут раннього втручання» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), які започаткували та впроваджують Програму «Батьки за раннє втручання в Україні».

Співпраця почалась із курсу для фахівців Кремінського, Рубіжанського та Сєверодонецького центрів реабілітації для дітей з інвалідністю, який складався з чотирьох циклів навчальних семінарів. Уже після першого циклу занять фахівці-курсанти почали використовувати набуті знання на практиці.

Сьогодні команди з раннього втручання працюють у спеціально обладнаних, відповідно до вимог послуги РВ, кабінетах і мають добру матеріально-технічну базу, отриману в рамках реалізації проекту щодо впровадження послуги РВ в Україні Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та БФ «Інститут раннього втручання». За словами директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонори Поліщук, загалом за два роки впровадження послуги раннього втручання спостерігаються доволі позитивні результати. Послуга унікальна, бо не лише враховує потреби дитини, а й спрямована на підтримку, співпрацю та партнерство з батьками. Завжди до команди раннього втручання залучені психолог, фізичний терапевт, спеціаліст із комунікації (логопед), лікар (педіатр, невролог).

На круглому столі, організованому в Сєверодонецьку, виступили голова ГО «Ангел дитинства» Наталія Алексєєва, член Всеукраїнського форуму «Батьки за раннє втручання в Україні» Вадим Мирошниченко та регіональний представник Луганської платформи «Батьки за раннє втручання в Україні» Ольга Ложечка. Як батьки, котрі мають дітей з особливими потребами, вони поділилися враженням від раннього втручання та власним досвідом впровадження цієї послуги.

Факт

На обліку в органах соціального захисту Луганської області перебувають понад 23,5 тис. осіб з інвалідністю, у тому числі — майже 2 тис. дітей, із них 256 хворі на ДЦП.