1 травня в багатьох країнах — свято. Щоправда, не скрізь відзначають саме День солідарності трудящих (або Міжнародний день праці). Енциклопедисти підрахували, що загалом у 143 країнах і територіях вважають за необхідне вшанувати трудящих спеціальним святом. Однак не скрізь його відзначають саме 1 травня.

Першотравнева дата пов’язана з подіями, які 1886 року сталися в американському Чикаго. Тоді на страйк вийшли робітники, які вимагали скорочення робочого дня до восьми годин. До страйків приєдналися Нью-Йорк, Балтимор, Вашингтон…. Пізніше, 1889-го, Паризький конгрес ІІ Інтернаціоналу вирішив оголосити 1 травня Днем солідарності робітників світу і запропонував відзначати його щороку демонстраціями.

Особливої популярності свято набуло в Радянському Союзі, де 1 та 2 травня оголосили вихідними днями. Натомість у самих Сполучених Штатах, можливо, на противагу Союзу, 1958 року вирішили відмовитися від відзначення цієї дати і запропонували дві інші — День лояльності та День права.

Та хоч би як там було, 1 травня вулицями міст Європи досі проходять демонстрації. Щоправда, найпомітнішими цього дня є радикали й анархісти, тому демонстрації нерідко завершуються сутичками. Традиційно найжорстокіші «бої» відбуваються в Німеччині.

А от у сусідній з нею Франції 1 травня святкують День конвалії, або День кохання. Здавна вважається, що цього дня можна освідчитися в коханні, подарувавши букет конвалій. У Німеччині, Чехії, Словаччині, Швейцарії в ніч на 1 травня закоханий може посадити перед вікном дівчини дерево, даючи їй знати про почуття. У європейських народів узагалі початок травня більше асоціюється з коханням, пробудженням землі та родючістю. Тому в Британії 1 травня більше уваги зосереджено до кельтського свята Белтейн, присвяченого богу Сонця. Окрім того, цими днями в Британії, Нідерландах, Канаді відбуваються фестивалі квітів. А жителі італійської Сицилії вирушають на пошуки ромашок, оскільки вірять, що зібрані на 1 травня ромашки обов’язково принесуть щастя. У скандинавських країнах водять хороводи навколо вогнищ, відлякуючи у Вальпургієву ніч нечисту силу.

Іншими словами, 1 травня святкують у більшості країн світу. Хоча й не всі згадують про день праці.