Постанова Верховної Ради України

Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Ради Європи та їхніх парламентських асамблей, Європейського парламенту, Міжпарламентського союзу, парламентів та урядів держав - членів Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки, Канади, Північноатлантичного альянсу, дипломатичних представництв іноземних держав в Україні щодо злочинного рішення керівництва Російської Федерації про видачу російських паспортів громадянам України на тимчасово окупованих Росією територіях Донбасу

Верховна Рада України постановляє:

1. Текст Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Ради Європи та їхніх парламентських асамблей, Європейського парламенту, Міжпарламентського союзу, парламентів та урядів держав - членів Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки, Канади, Північноатлантичного альянсу, дипломатичних представництв іноземних держав в Україні щодо злочинного рішення керівництва Російської Федерації про видачу російських паспортів громадянам України на тимчасово окупованих Росією територіях Донбасу схвалити (додається).

2. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України А. ПАРУБІЙ.

м. Київ,

25 квітня 2019 року.

№ 2713-VІІІ.

Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Ради Європи та їхніх парламентських асамблей, Європейського парламенту, Міжпарламентського союзу, парламентів та урядів держав - членів Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки, Канади, Північноатлантичного альянсу, дипломатичних представництв іноземних держав в Україні щодо злочинного рішення керівництва Російської Федерації про видачу російських паспортів громадянам України на тимчасово окупованих Росією територіях Донбасу

Як відомо, Державна дума Федеральних Зборів Російської Федерації 18 грудня 2018 року прийняла федеральний закон, що наділяє Президента Російської Федерації повноваженнями визначати в гуманітарних цілях категорії іноземних громадян та осіб без громадянства, які мають право отримати російське громадянство у спрощеному порядку.

На підставі цього закону 24 квітня 2019 року Президент Російської Федерації В. Путін видав Указ «Про визначення в гуманітарних цілях категорій осіб, які мають право звернутися із заявами про прийняття до громадянства Російської Федерації у спрощеному порядку».

Зазначений документ відкриває шлях до незаконної видачі російських паспортів громадянам України, які перебувають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України.

Цей черговий агресивний крок російської влади відбувся попри те, що ще у 2017 році міжнародне співтовариство засудило визнання Росією «документів», виданих громадянам України на тимчасово окупованих територіях Донбасу. Зокрема, діючий голова ОБСЄ - міжнародної організації, яка бере безпосередню участь у врегулюванні російсько-українського конфлікту, назвав ці дії такими, що суперечать цілям його врегулювання.

У такий спосіб Кремль черговий раз свідомо та цинічно порушив загальновизнані принципи міжнародного права. Попередня практика протиправного використання Ро-сією інституту громадянства на тимчасово окупованих територіях свідчить про її примусовий та дискримінаційний характер, є інструментом вчинення злочинів проти людяності та має наслідком порушення прав людини. Цинічність полягає в тому, що в тексті указу зазначено, що це рішення прийнято Президентом Російської Федерації на підставі «загальновизнаних принципів і норм міжнародного права».

Російська Федерація, вчергове порушуючи державний суверенітет та територіальну цілісність України, зробила ще один крок, спрямований на руйнування Росією норм міжнародного права і міжнародних договорів, стороною яких вона є.

Верховна Рада України переконана, що такі недружні дії керівництва Російської Федерації є грубим втручанням у внутрішні справи України, підтвердженням і посиленням незаконної окупації українського Донбасу. Вони мають на меті дестабілізацію внутрішньополітичної ситуації в Україні у поствиборчий період.

Цими діями Кремль також вчергове розвінчав ключову тезу російської пропаганди про «внутрішньоукраїнський конфлікт».

Верховна Рада України рішуче засуджує агресивні дії керівництва Російської Федерації, акцентує на неприпустимості відходу від виконання Росією норм міжнародного права і міжнародних договорів та ескалації напруженості на Донбасі.

Особливу стурбованість Верховної Ради України викликає той факт, що практика незаконної паспортизації на окупованих Росією територіях застосовувалася Кремлем в інших тривалих конфліктах як правовий та гуманітарний привід для подальшої агресії з обґрунтуванням нібито захисту своїх громадян, які проживають за межами Російської Федерації.

Легітимізація незаконної за міжнародно-правовими стандартами видачі паспортів Російської Федерації за так званим південноосетинським та придністровським сценаріями - це спроба виправдати, легітимізувати та розширити військову присутність Росії на тимчасово окупованій території українського Донбасу.

Своїм указом Президент Російської Федерації В. Путін створює правові умови для можливості законного застосування збройних сил Російської Федерації проти України. Це пов’язано з тим, що російське законодавство дозволяє використовувати збройні сили для захисту громадян Російської Федерації за межами території Російської Федерації.

Верховна Рада України вважає Указ Президента Російської Федерації «Про визначення в гуманітарних цілях категорій осіб, які мають право звернутися із заявами про прийняття до громадянства Російської Федерації у спрощеному порядку» юридично нікчемним та таким, що не може змінити приналежність мешканців окупованих Росією територій Донбасу до громадянства України.

Верховна Рада України підтримує ініціативу Президента України П. Порошенка щодо якнайшвидшого розгляду питання можливої незаконної паспортизації громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донбасу, в рамках Ради Безпеки ООН, а також інших міжнародних форматах, зокрема в ОБСЄ та ЄС.

У зв’язку з цим Верховна Рада України звертається із наполегливим закликом засудити вищезазначені деструктивні дії Російської Федерації, які грубо порушують державний суверенітет та територіальну цілісність України, права людини і громадянина в Україні, консолідувати спільні з Україною зусилля з протидії агресивним діям Російської Федерації та вжити заходів щодо посилення у зв’язку з цим режиму міжнародних санкцій, спрямованих проти Російської Федерації.

Верховна Рада України також вимагає від Президента Російської Федерації В. Путіна скасувати Указ «Про визначення в гуманітарних цілях категорій осіб, які мають право звернутися із заявами про прийняття до громадянства Російської Федерації у спрощеному порядку».