На знімку: Віталій Межибовський (ліворуч) та Богдан Вашутін, не роздумуючи, кинулися в холодну воду, щоб врятувати людину.

Фото зі сторінки у Фейсбуці Олега Ходакова.

За день до Великодня у Вінниці пізнього вечора в холодній воді Південного Бугу топилася жінка. Перший на її порятунок поплив 20-річний вінничанин Віталій Межибовський, слідом за ним те саме зробив 18-річний Богдан Вашутін.

Обидва хлопці випадково стали очевидцями надзвичайної пригоди. Раніше не були знайомі між собою. Того вечора, після 22-ї години, вони окремо поверталися додому: Богдан — із друзями, Віталій — із дівчиною.

— Коли ми з Валерією підходили до Староміського мосту, почув крик чоловіка, — розповідає Віталій Межибовський. — Однією рукою він тримав телефон і повідомляв комусь про те, що в річці топиться жінка, а іншою подавав жести водіям, щоб зупинилися. Жоден водій не загальмував.

Віталій подивився вниз і побачив у воді людину. Швидко зняв куртку.

Дівчина вмовляла його не стрибати з висоти. Хлопець збіг униз, на березі роздягнувся і зайшов у холодну воду. Поплив до середини річки.

— Мабуть, жінка вміла плавати, втриматися на плаву в одязі непросто, — продовжує хлопець. — На поверхні залишалися голова і частина тіла. Я повернув її на спину. Однією рукою взяв під руку, а другою гріб воду. Важко давалося все це. Добре, що підплив ще один хлопець. Він підхопив її під іншу руку. Так добралися до берега.

Віталій згадав, як у дитинстві його рятували, коли тонув на сільському ставку. Зробив усе так само, як тоді його рятівник.

За словами хлопця, на березі жінка промовила два слова: «Спасибі» і «Вмерти». Люди, які зібралися, дали їй свій одяг і допомогли перевдягнутися. Спочатку вона лежала, потім допомогли піднятися на ноги. Перші приїхали рятувальники ДСНС, усі разом чекали бригаду «Швидкої допомоги». Медики доправили знесилену жінку до лікарні.

— Ми з Валерією поспішили додому, хотілося швидше зігрітися, — розповідає Віталій. — Позаду йшов чоловік, який зупиняв автомобілі і кликав на допомогу. Запитали його, що сталося. «То капець, що я побачив...», — оце все, що він відповів. Перед тим ми чули, як він казав рятувальникам ДСНС, що жінка стрибнула з мосту. Хоча мені вона здалася адекватною, тільки чомусь була дуже спокійна в такій критичній ситуації.

Удома Віталій побачив, що в нього у трьох місцях на ногах рани. Згадав, коли зайшов у воду, одразу біля берега на дні відчув, як наступив на гострі камені...

Керівник прес-служби ДСНС у Вінницькій області Олександр Кутовий підтвердив факт виклику бригади на порятунок жінки з річки Південний Буг.

— На місці рятувальники побачили на березі жінку, а також чоловіків, один з яких сказав, що бачив, як вона стрибнула з мосту, і став кликати на допомогу, — каже Олександр Кутовий. — Як відзначимо сміливців? Спочатку маємо з’ясувати деякі подробиці цього надзвичайного випадку.

Вінниця.