Цими днями виповнюється рік з початку операції Об’єднаних сил на сході України. З цієї нагоди командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Сергій Наєв звернувся до співвітчизників. Він нагадав, що припинення АТО та початок військової операції були обумовлені тим, що РФ створила повноцінні військові командування рівня армійського корпусу на території ОРДЛО та ввела їх до складу восьмої загальновійськової армії Південного військового округу.

«Відповідно до Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» було сформовано завдання та функції командувача

Об’єднаних сил та Начальника Об’єднаного оперативного штабу. У стислі терміни об’єднаним оперативним складом розпочато роботу з планування операції та формування Об’єднаних сил. Уже 30 квітня 2018 року всі заходи щодо планування та створення угруповань було завершено. Замисел застосування складових сил оборони затвердив Президент України — Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України», — йдеться у зверненні, розміщеному на офіційному сайті МО України.

С. Наєв наголошує на тому, що формат операції, крім суто військових завдань, передбачав проведення правоохоронних, цивільно-гуманітарних заходів та реалізацію комплексних проектів щодо відновлення інфраструктури і створення умов для подальшого мирного життя населення регіону. Мовляв, усі ці заходи відбувалися під шалену канонаду з усіх калібрів, якими російські загарб-ники випробовували на міцність ОС. Але Об’єднані сили вистояли і стабілізували лінію зіткнення, показали міць своєї зброї та продовжили боротьбу з ворогом.

Серед найбільших досягнень цього року командувач ОС відзначає передусім примушення ворога до зменшення інтенсивності вогню та внаслідок цього — зменшення кількості втрат з нашого боку. А також зниження рівня злочинності в регіоні, будівництво мостів, сприяння в будівництві доріг та лікарень, створення належних умов для життя цивільного населення.

Зокрема, з початку ООС, не порушуючи Мінських домовленостей, повернуто під контроль майже 24 квадратні кілометри території, в тому числі три населені пункти (хутір Вільний, Південне, Шуми), перевірено на наявність вибухонебезпечних предметів майже 4576,7 гектара, відновлено 1000 гектарів територій, які вже використовуються в господарських цілях, вилучено з незаконного обігу 374 одиниці зброї, майже 252 кілограми вибухівки, понад 300 тисяч боєприпасів тощо.

«Низько вклоняємося подвигу тих, хто поклав своє життя заради нашої Батьківщини. Ми пам’ятаємо кожного з Вас. Ви назавжди залишитеся в наших серцях. Ми продовжуємо виборювати перемогу! Ми об’єднані та сильні!», — йдеться у зверненні генерал-лейтенанта Сергія Наєва.

Проте на передовій окупанти продовжують порушувати встановлений режим перемир’я. Кількість обстрілів з боку російсько-окупаційних військ за добу (дані штабу ООС на 2.05 ) вкотре зросла. Загалом ворог відкривав вогонь вісімнадцять разів, у шести випадках застосувавши заборонену зброю і випустивши в бік позицій Об’єднаних сил більш як тридцять мінометних боєприпасів важких калібрів. Унаслідок підступних обстрілів з боку противника вчора двоє військовослужбовців зі складу Об’єднаних сил зазнали поранень.

Фото зі сторінки Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation у Фейсбуці.