Комітет з питань запобігання і протидії корупції заслухав і обговорив підсумки чотирьох років роботи новостворених антикорупційних органів — Національного антикорупційного бюро України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Учасники слухань заслухали керівників НАБУ і САП, котрі відповіли на запитання народних депутатів та громадських активістів.

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник повідомив, що на сьогодні детективи НАБУ розслідують 720 кримінальних проваджень, до кримінальної відповідальності притягнуто майже 500 осіб, серед яких — чимало високопосадовців, зокрема, Державної фіскальної служби, Рахункової палати, Державної аудиторської служби, Збройних Сил України, Служби безпеки України, Генеральної прокуратури, міністри, судді, чинні та колишні народні депутати. Стосовно 320 підозрюваних завершено розслідування і справи передано до суду. Серед фігурантів розслідувань також багато колишніх і нинішніх керівників державних підприємств, де, на жаль, також часто процвітає корупція.

Головною проблемою того, що так мало судових вироків, директор НАБУ назвав ситуацію у вітчизняних судах. «Значна кількість кримінальних справ скерована до суду, але, на жаль, в судах є певні проблеми», — сказав       А. Ситник. Серед чинників, які заважають роботі НАБУ, його очільник вважає перешкоджання і зрив іншими правоохоронними органами спецоперацій, скасування Конституційним Судом закону про незаконне збагачення. На сьогодні, з грудня 2015 року, коли було зареєстровано перше провадження, жодного обвинувального вироку по справах, які скеровувалися до суду (а це майже 200 проваджень) судом винесено не було. До бюджету повернуто лише 500 млн гривень, і то — ці кошти підозрювані повернули добровільно. Накладено арешт на майно підозрюваних на 9 мільярдів гривень. Тоді як у розслідуваннях фігурують зловживання на багато мільярдів. Ресурс, який може отримати держава від завершення розслідування гучних кримінальних справ, величезний. В антикорупційних органах сподіваються на якнайшвидший початок роботи Вищого антикорупційного суду. А також на вдосконалення парламентом кримінального процесуального законодавства.

Після схвалення нової редакції закону щодо незаконного збагачення, усі розслідування доведеться розпочати з початку. «Відмотати назад ситуацію вже неможливо, навіть якщо буде прийнято нову редакцію закону, яка дасть можливість цю статтю застосовувати до тих розслідувань, які вже проводило НАБУ і САП буде неможливо», — сказав А. Ситник.

«Дійсно, у судах зараз багато справ і ми очікуємо на перші вироки, очікуємо на початок запуску Антикорупційного суду», — додав заступник Генерального прокурора України — керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький. Пріоритетними справами у діяльності САП він назвав «Роттердам+», «Дюссельдорф+», провадження щодо «Приватбанку» та в оборонній сфері, запевнивши, що не допустить «спустити ці справи на гальмах». На його думку, найважливіше, щоб усі антикорупційні органи були аполітичними. Керівник САП також висловив сподівання, що Верховна Рада ще нинішнього скликання ухвалить новий закон щодо незаконного збагачення. «Ми вкрай стурбовані рішенням Конституційного Суду про скасування статті про незаконне збагачення, — сказав він. — Я опублікував список усіх закритих справ. На жаль, повернути це назад неможливо. Нові справи розпочнуться лише після того, як ця стаття почне діяти. Все незаконне збагачення, усі турецькі вілли, іспанські та французькі маєтки, весь необґрунтований кеш, всі дорогі автомобілі, які ми познаходили з часу роботи НАБУ і САП, тепер фактично легалізовані».

Народні депутати підтримали думку, що злочини категорії «А» щодо ТОП-високопосадовців розслідувати значно важче, аніж чиновників нижчого рангу. Однак у депутатів було багато критичних запитань, зокрема, щодо очищення у лавах самого НАБУ, конфлікту між керівниками антикорупційних органів, розслідування справ, порушених після журналістського розслідування Bihus.info щодо корупції в «Укроборонпромі», таємних агентів, проведення щорічного аудиту НАБУ тощо.

Перший заступник голови комітету Юрій Савчук повідомив, що на слухання також були запрошені аудитори НАБУ і представники Державного бюро розслідувань, однак вони чомусь не прийшли.

Фото: rada.gov.ua