Як повідомив начальник головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Ігор Бойчук, у регіоні протягом 2018 року не було зареєстровано захворювань на сказ, туляремію, лістеріоз, еризипелоїд, бруцельоз, орнітоз, сибірку та псевдотуберкульоз.

Але 12 осіб захворіло на лептоспіроз, двоє з яких померло. Не все добре і щодо туберкульозу органів дихання. Офіційно зареєстровано 598 хворих. Захворюваність загалом знижується. Однак вона значно перевищує середньостатистичний показник по Україні.

За інформацією Ігоря Бойчука, протягом 2018 року та поточного періоду 2019-го спостерігається погіршення санітарно-епідеміологічної ситуації, пов’язаної зі спалахами гострих кишкових інфекцій. Торік в області було зареєстровано п’ять таких спалахів (ротавірусна інфекція — 4, сальмонельоз — 1). Порівняно з 2017 роком цей показник зріс у 2,5 разу. Чотири спалахи зареєстровано в дошкільних навчальних закладах та один — у закладі ресторанного господарства. Три спалахи спостерігалися в обласному центрі, по одному — у місті Бобринець та Знам’янському районі. Постраждали 32 особи. Уже з початку року в Кропивницькому та в селі Богданівка Знам’янського району зареєстровано один спалах та один груповий випадок гострої кишкової інфекції в дитячих навчальних закладах. Постраждало 10 дітей.

Протягом 2018 року спеціалістами Держпродспоживслужби області проведено 3524 перевірки об’єктів. Із них на 2024 виявлено порушення санітарного законодавства. За результатами перевірок застосовано заходи адміністративного впливу.

За словами директора обласного лабораторного центру МОЗ України Івана Касьяненка, складною залишається ситуація із захворюваністю на кір. Уже за перші три місяці 2019 року в області зареєстровано 193 випадки кору (показник — 20,4 на 100 тисяч населення). Торік за аналогічний період мав місце лише 31 випадок (показник — 3,2). Найвищий рівень захворюваності — в обласному центрі, в місті Знам’янка, в Кропивницькому, Олександрівському та Онуфріївському районах.

Санітарно-епідеміологічну ситуацію розглянули на черговому засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (на знімку).

Фото зі сторінки Кіровоградської ОДА у Фейсбуці.