Фото з сайту Полтавської ОДА.

Найвелелюдніші урочистості з нагоди чергових роковин Чорнобильської катастрофи відбувалися в Полтаві та Лубнах і селах довкола них.

Адже саме розквартирована у згаданому місті-райцентрі «кадрована» 25-та Чапаєвська дивізія стала єдиною в тодішньому СРСР, яку за рахунок військовослужбовців запасу «розгорнули» повністю й кинули у бій із невидимим ворогом — радіацією. Зрозуміло, що у поспіху до неї набирали переважно місцевих чоловіків. Сьогодні вже фактично третина з них відійшла за вічну межу...

Разом із ліквідаторами та їхніми родичами, представниками влади, духовенством, небайдужими земляками у ході центром міста й мітингу-реквієму біля меморіалу з пам’ятним знаком «Лубенцям-учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС» узяли участь почесні гості з Італії. Делегація звідти репрезентувала Асоціацію «Затока казок» та тих співвітчизників, які ось уже впродовж 24 років (!) поспіль організовують літній відпочинок і оздоровлення дітей-чорнобильців із Полтавщини на узбережжі Середземного моря.

Такий релакс юних українців із проживанням в італійських сім’ях щоразу виходить навдивовижу казковим. І, звісно, недешевим. Однак фінансові витрати беруть на себе доброчинці з цієї країни. Тож на стіні згаданого меморіалу в Лубнах того дня врочисто відкрили мармурову дошку зі словами вдячності народу Італії, мерії міста Сестрі-Леванте й Асоціації «Затока казок».

А потім урочистості продовжилися біля Кургану Скорботи, розташованого поблизу приміського села Мгар і відомого монастиря. Там, на Алеї пам’яті чорнобильців Лубенщини, відкрили ще одну пам’ятну дошку на честь італійського священика дона Мікеле Коста (на знімку), який був ініціатором оздоровлення дітей-чорнобильців із Полтавщини в його країні. Саме він започатковував цю благородну справу. Сьогодні його вже також немає серед живих. Але запалені ним іскорки добра та благочестя продовжують горіти в серцях співвітчизників.

На цьому під час відкриття згаданої дошки наголошував голова Асоціації «Затока казок» Бруно Канепа. За його словами, представники очолюваної ним асоціації вважають себе продовжувачами справи Мікеле Коста. Тож і цього року, в серпні, група у складі 25 дітей із Полтавщини вирушить на оздоровлення до Італії. Причому останнім часом до юних повпредів родин чорнобильців приєднуються діти полеглих учасників АТО. Адже чимало італійців усвідомлюють: і батьки цих дітей, і герої-чорнобильці захищали від найпідступніших ворогів не лише Україну...

Полтава.