Ще один навчальний курс за стандартами армій країн НАТО запровадили у Вінницькому національному медичному університеті імені Миколи Пирогова.

Військових лікарів, яких готують у виші одночасно з цивільними фахівцями, навчатимуть за сучасними технологіями надання медичної допомоги при отриманні постраждалими бойових та небойових травм. Курс читатимуть п’ять викладачів, які пройшли навчання за програмою Національної асоціації екстреної медичної допомоги США. Після завершення вони одержали сертифікати інструкторів з тактичної медицини міжнародного класу. Всі викладачі працюють на кафедрі військової медицини та медицини катастроф.

Начальник кафедри підполковник медичної служби Микола Матвійчук повідомив, що отримані документи дають право навчати тактичної медицини за стандартами НАТО не тільки студентів, а й практикуючих медиків. «Для проведення повноцінних занять, зокрема практичних, необхідно ще створити імітаційний центр, придбати відповідне обладнання, тренажери, — зазначив він. — Такий центр облаштуємо на базі нашої кафедри. У вирішенні важливого питання обіцяла допомогу американська Асоціація екстреної медичної допомоги».

Про запровадження нового навчального курсу для підготовки військових медиків передає Вінницьке інформаційне агентство Міноборони України. У повідомленні уточнюється, що технології ТССС (допомога при бойових травмах) та PHTLS (при небойових травмах) містяться в доктрині з медичного забезпечення армій країн НАТО. Їх вивчення заплановано у всіх навчальних закладах країни, де готують військових медиків. Методичну допомогу у запровадженні нового навчального курсу надає Українська військово-медична академія, що є партнером Національної асоціації екстреної медичної допомоги США.