Досягнення, виклики та пріоритетні напрями подальшого розвитку «Східного партнерства» цими днями обговорюють у Брюсселі в рамках заходів з нагоди 10-річчя створення цієї ініціативи. Учора, зокрема, відбулося засідання міністрів закордонних справ держав—членів Євросоюзу та країн—учасниць СхП (Україна, Грузія, Молдова, Вірменія, Азербайджан, Білорусь) під головуванням Високого представника ЄС із закордонних справ та безпекової політики Федеріки Могеріні. Нашу делегацію представляв очільник МЗС Павло Клімкін.

За результатами міністерської зустрічі у Брюсселі П. Клімкін повідомив, що підсумкової декларації саміту не буде. Проте уточнив, що спільний документ Україна підпише з грузинськими та молдовськими друзями.

Окремі заяви звучали і напередодні засідання глав зовнішньополітичних відомств. Зокрема, очільник МЗС Чехії Томаш Петршичек зауважив, що уряд його країни вважає, що ЄС має надати «стратегічну перспективу» трьом державам «Східного партнерства», у тому числі й Україні, інформує «Європейська правда». Він окремо наголосив, що важливо узгодити нові плани СхП, адже, за його словами, формат партнерства довів, що він є успішною політикою.

Не оминули міністри й теми російської агресії проти країн-учасниць СхП. П. Клімкін учора під час спілкування із журналістами наголосив, що ЄС має погодити системну відповідь на рішення РФ про роздачу російського громадянства мешканцям окупованих територій. Він запевнив, що знайшов розуміння з боку європейських колег, але визнав, що поки єдності щодо протидії росіянам немає. Міністр анонсував «сюрпризи» у відповідь на паспортну агресію Москви. Проте очільники зовнішньополітичних відомств ЄС під час спілкування із журналістами повідомили, що Євросоюз не планує запроваджувати нові санкції проти РФ через рішення Москви роздавати російські паспорти на Донбасі. За словами Т. Петршичека, наразі Брюссель «більш прихильний до пошуку діалогу, а не до тиску, як це робить сама РФ».

Окрім того, П. Клімкін повідомив, що Україна готується відмовитися від дотримання Мінських угод у разі, якщо зацікавлені держави доб’ються зняття санкційного тиску з РФ у Раді Європи. Клімкін наголосив, що на зустрічах у неділю ввечері та у понеділок уже повідомив про це колег-міністрів з європейських держав.

У рамках заходів з нагоди 10-річчя створення СхП учора ввечері президент Європейської ради Дональд Туск провів святкову вечерю з главами держав і урядів країн-партнерів цього формату. Прес-служба Президента України Петра Порошенка повідомила, що глава нашої держави 13-14 травня перебуватиме у Брюсселі для участі у заходах з відзначення 10-ї річниці «Східного партнерства». У програмі візиту, зокрема, — зустрічі з Генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, Президентом Європейської народної партії Джозефом Долем, а також главами держав та урядів ЄС та «Східного партнерства», які беруть участь у саміті.

Сьогодні президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер проведе конференцію високого рівня, у якій візьмуть участь глави держав і урядів країн-партнерів, міністри закордонних справ країн-членів ЄС, представники громадянського суспільства, лідери бізнесу, молодь та журналісти з 34 країн.

Фото: Укрінформ