Нарада в Чернігівській обласній раді, яку проводить заступник голови Арсен Дідур. Перший від нього — депутат обласної ради Василь Леоненко.

Фото із сайту Чернігівської обласної ради.

«Голос України» вже повідомляв про переорювання агрофірмою «Сіверський край» розпайованого лугу в селі Локнисте Менського району. Тоді фермерські трактори переорали як землю орендованих паїв, так і непереданих в оренду. Селяни на знак протесту перекрили трасу Чернігів — Новгород-Сіверський. Тому, як повідомила речниця Національної поліції в області Юлія Ковтун, поліція розпочала два провадження — за статтями «Самовільне зайняття землі» та «Блокування транспортних комунікацій».

Тим часом комісія при Менській районній державній адміністрації встановила суму збитків, яку агрофірма має виплатити потерпілим власникам паїв, — загалом 28 тисяч гривень. Проте селяни Локнистого з цим не погоджуються, сподіваючись на рішення суду, який і має встановити справедливу компенсацію. За неофіційними даними, ті селяни, які передали свої паї в оренду згаданій фірмі, отримали по 50 тисяч гривень — як невстановлену законом плату за фактичний продаж землі (у формі оренди на 49 років). Тож є що відстоювати і фермерам...

У Чернігівській обласній раді пройшла нарада щодо конфлікту в Локнистому — на неї приїхали представники всіх зацікавлених сторін. На жаль, дійти згоди не вдалося. Тому на черзі — засідання антирейдерського обласного штабу.

Депутат обласної ради Василь Леоненко звернувся на нараді до фермерів: «Виплатіть компенсацію потерпілим власникам паїв. Якщо є невитребувані паї, то розпоряджається ними сільська рада. Вона може укласти угоду й платити гроші на спецрахунок. Як знайти спільну мову? Відшкодуйте по 5 тисяч гривень кожному, засійте травою і не чіпайте».

Натомість адвокат фірми Наталія Дубовик заявила, що підприємство все вчинило законно, а до засобів масової інформації готують судові позови. Про залагодження конфлікту представниця фірми не говорила.

«Представники агрофірми тарабанять своє і не хочуть читати закон, — коментує підсумки засідання депутат обласної ради Василь Леоненко. — Так, навіть передані їм в оренду паї вони не мали права переорювати, бо це ж луги і призначення їх не змінено. Тобто перетворювати луги на поля не можна. Не кажучи вже про те, що вони переорали і дороги між паями, і непередані їм паї».

Заступник голови обласної ради Арсен Дідур підсумував засідання так: «Локнисте — це лакмусовий папірець для нас усіх, і якщо ми не захистимо селян, то нам нічого робити на своїх посадах. Обласна рада готує відповідного листа і питання розглянуть на антирейдерському штабі. Держава надасть людям юридичний супровід у питаннях позову та розірвання договорів оренди».

Загальна площа пере-ораного лугу — 15 гектарів. «А найбільше мені шкода, що такими діями знищується природа, — каже Василь Леоненко. — Адже як не буде лугу, то постраждає і Десна, певно, не буде і лебедів, які зараз там плавають, не буде іншої птиці».