Юлія Тимошенко, фракція «Батьківщина»:
— Нині парламент переживає дуже знакові дні. Бо країна на президентських виборах визначилася і 73 відсотка голосів віддала за докорінні зміни. Це ключове! У мене в руках дуже короткі цифри про те, що за п’ять років відбулося: падіння валового внутрішнього продукту в натуральному виразі, в валюті на 36,5%; падіння всіх соціальних показників — від пенсій до заробітних плат; зростання в 12 разів тарифів на тепло і газ. Це руйнація економіки країни і середнього класу. Люди не хочуть терпіти цього більше жодної хвилини. І нині перед парламентом стоїть велике питання не лише про те, коли буде дата інавгурації — чим швидше, тим краще, і наша команда голосуватиме за всі дати: 19, 20, 21, 28 травня, 1 червня, — а й про те, чи буде парламент «гирями» на тих важливих змінах, які очікують люди, і далі проводитиме лобістські закони чи стане поряд із Президентом, якого обрали...

Олег Ляшко, фракція «Радикальна партія»:
— Закликаю український парламент і суспільство до здорового глузду. Україна — світська демократична держава, де свобода сумління є і має бути непорушною цінністю. Разом із тим створення канонічної Православної церкви України, яку очолив Блаженніший Митрополит Епіфаній, і надання їй Томосу про автокефалію — є відновленням історичної справедливості і беззаперечною перемогою нашої нації і нашої держави. Волею Господа Україна отримала те, за що боролася сотні років, мільйони її дітей страждали, проливали кров, але вірили, молились і не здавались. Незалежна церква — одна з фундаментальних основ воістину незалежної держави. Але сьогодні перед нашою церквою з’явилися особливі виклики. Біль і тривога розривають серце, коли читаєш новини — амбіції, інтриги, непорозуміння, внутрішні чвари породжують загрозу розколу, втрати Томосу і міжнародної дискредитації багаторічної мрії українців про свою власну церкву.

Артур Герасимов, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— Фракція БПП має чітку й однозначну позицію. Ми за те, щоб інавгурація новообраного Президента відбулась у чітко встановлені законом терміни. Хотів би наголосити, що Петро Порошенко готовий передати владу в будь-який момент та не заперечує проти жодної дати інавгурації. Нагадаю: сьогодні — це повна відповідальність саме українського парламенту, а не Президента України. В умовах війни П. Порошенко не обмежив, а, навпаки, посилив становлення демократії в нашій державі. Сьогодні Україна має безпрецедентний рівень свободи слова і вільне волевиявлення громадян, що, зокрема, і було підтверджено повністю прозорими та чесними президентськими виборами. П. Порошенко продовжує робити все, аби передати якомога сильнішу країну своєму наступнику. Зокрема, у Брюсселі він провів украй важливі зустрічі з лідерами ЄС та НАТО, щоб посилити позиції України на дипломатичному фронті...

Олег Березюк, фракція «Самопоміч»:
— Протягом останнього півріччя наші люди створили неймовірний феномен змін, електоральну революцію. І в цих умовах є багато шансу для здорових сил, щоб побудувати сильнішу українську державу заради добробуту людей. Але є й багато ризиків реваншу. Непокаране зло, яке було непокараним у 2014-му та 2015-му, нині має шанс. Бачимо це в Харкові. Мешканці міста визволили свою ОДА від сепаратистів, захистивши тим самим і державу. 

Нинішні влада під прикриттям центральної влади хоче знищити символ свободи та відданості — встановлений у 2014 році намет «Все для перемоги». Новообраний Президент отримав неймовірну підтримку. Він хоче працювати — нехай виконує свої обіцянки. Маємо користуватися здоровим глуздом, якщо він призначив свою інавгурацію на 19-те — давайте підтримаємо його.

Вадим Новинський, фракція Опозиційного блоку:
— ЦВК оголосила переможця другого туру президентських виборів 30 квітня, а опубліковано цю інформацію 3 травня. Ці вибори закінчилися, а парламентські ще не розпочалися. Це треба зрозуміти й діяти відповідно. Верховна Рада має невідкладно узгодити дату для інавгурації. Потрібно йти далі і не доводити ситуацію до абсурду. У нас парламентсько-президентська республіка, і тільки взаємодія всіх гілок влади витягне нас із прірви, в яку завели попередні роки. Наша фракція звертається до парламенту з пропозицією підтримати нашу постанову про скасування результатів голосування за мовний закон. Він розколює країну, він антиконституційний і під час його ухвалення порушено Регламент Верховної Ради. Необхідно невідкладно проголосувати закон про опозицію. Але жодні виклики не можна знищити без подолання політичної корупції, ключової ланкою якої є вибори за змішаною системою.

Максим Бурбак, фракція «Народного фронту»:
— Інавгурація нового Президента відбудеться у визначений законом України тридцятиденний термін з дня офіційного оголошення результатів виборів. Урочисте засідання парламенту для складання присяги Президентом Зеленським обов’язково відбудеться до 3 червня. Наша позиція така — закон визначає проведення урочистого засідання, але воно не може відбуватися в день національного трауру. Цього дня інавгурація неприпустима. У нашій країні будуть вшановувати пам’ять жертв політичних репресій. Нові сторінки історії мають починатися зі світлих дат. Парламент, коаліція та уряд працюють і продовжують ухвалювати закони та впроваджувати надважливі для держави рішення.

Валерій Писаренко, група «Відродження»:
— Парламент показує своє небажання співпрацювати з новим Президентом. А ті, хто нині стоїть біля керівних посад, припускаються тих само помилок, які робили багато чиновників під час різних влад — тримаються за свої крісла і не хочуть надати можливості провести інавгурацію для новообраного глави держави. Вважаємо, що тут немає дискусії, і наша група готова підтримати дату, запропоновану В. Зеленським. А те, що відбувається довкола цієї ситуації, — лише демонструє проблеми, які нині склалися в країні. Маніпуляції призведуть до поганого. Парламент повинен витримати напруження, яка сьогодні на нього йде, і маємо проголосувати сьогодні дату інавгурації. Не треба триматися за владу. Якщо її відпустити, з’явиться шанс одержати підтримку людей.