«Для українських воїнів і для суспільства дуже важко зрозуміти, як функціонує така дуже закрита структура, як «Укроборонпром». Кожна гривня, яка там витрачається, — це кошти, які належать українському народу, тому все те, що не є державною таємницею, має бути відкритим для людей, щоб вони бачили, що купується та за якими цінами», — сказав під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів Володимир Гройсман. На його думку, саме через те, що ця структура абсолютно закрита, в людей виникають запитання, як витрачаються державні кошти.

Зазначивши, що на сьогодні вже проведено відбір відомих у світі аудиторів, перевірка яких матиме довіру суспільства, В. Гройсман повідомив, що уряд зобов’язує «Укроборонпром» протягом 10 днів завершити всі переговорні процедури з аудиторськими компаніями, визначити переможця і розпочати публічний фінансовий аудит компанії. А після його завершення — відзвітувати про кожну витрачену за попередні роки гривню. «Це буде чесно і відповідально по відношенню до українського суспільства та українських воїнів», — зазначив прем’єр та підкреслив, що надалі більшість інформації, яка не містить державної таємниці, має бути відкрита для суспільства.

Під час засідання прем’єр поставив завдання із повного перезавантаження податкової та митної служб, оскільки це одна з найзатребуваніших змін як для уряду, так і для бізнесу. «Державні податкова та митна служби потребують тотального перезавантаження. Нам дуже важко вдавалося отримати хоча б малий результат, бо система чинить опір будь-яким змінам», — сказав В. Гройсман та для прикладу нагадав, скільки вже зусиль докладено, щоб розділити фіскальну службу на два напрями — податковий та митний — та зробити їх електронними і прозорими. Зокрема, тільки завдяки титанічним зусиллям вдалося запровадити автоматичне відшкодування податку на додану вартість, що дало змогу викорінити з цієї сфери корупцію, адже раніше майже весь ПДВ повертався за «відкати» чиновникам. Також прем’єр звернув увагу на шалений спротив наведенню ладу на митниці, бо ті, хто наживав на контрабанді мільярдні статки, досі не змирилися із втраченими можливостями, свідченням чого є блокування через суди проведення відкритого конкурсу з призначення глави Державної митної служби. «Якщо по податковій службі ми такий конкурс провели, то стосовно відкритого обрання глави Державної митної служби одразу отримали позов до суду з вимогою заборонити проведення публічного конкурсу», — сказав прем’єр та назвав це черговою атакою тих, хто стоїть за корупційними схемами на митниці. У зв’язку з цим В. Гройсман звернувся до представників судової влади з проханням розблокувати проведення відкритого конкурсу з обрання керівника митної служби.

Представляючи членам уряду своє бачення змін, новопризначений голова Державної податкової служби Сергій Верланов наголосив на всебічному сприянні платникам податків та збільшенні електронних послуг, ризикоорієнтованій роботі служби та демілітаризації її підрозділів, конкурсному підходу до формування кадрового складу, цілісності та мобільності баз даних задля обміну інформа-
цією, наприклад, з митною службою.

Кабінет Міністрів ухвалив ініційоване Мінекономрозвитку рішення щодо розширення переліку заборонених до ввезення на територію України товарів походженням з Росії. За словами Першого віце-прем’єра Степана Кубіва, це рішення є продовженням послідовних кроків щодо держави агресора. «Цю постанову розроблено за зверненнями наших підприємств та профільних асоціацій у відповідь на продовження Російською Федерацією дискримінаційних або недружніх дій щодо закриття товарам походженням з території України доступу на російський ринок, а також на обмеження транзиту товарів з території України територією РФ», — сказав він і повідомив, що цим рішенням пропонується заборонити для ввезення з РФ на територію України таких груп товарів, як промислова та сільськогосподарська продукція, мінеральні добрива, транспортні засоби, цемент, фанера та іншу, визначену в додатку до постанови, продукцію. Зокрема, імпорт цементної продукції з Росії на територію України за підсумками 2018 року становив майже 17 мільйонів доларів, а обсяг імпорту фанери — майже 20 мільйонів доларів.

Крім того, уряд ухвалив рішення про застосування з 1 серпня 2019 року спеціального мита на всі товари походженням з Російської Федерації. Виняток становитимуть тільки такий чутливий імпорт, як вугілля, кокс, бензин, скраплений газ та фармацевтична продукція. За словами С. Кубіва, сплачене спеціальне мито акумулюватиметься у спеціальному фонді Держбюджету та використовуватиметься для фінансування заходів з імпортозаміщення.