Вечірнє засідання 16 травня

Ухваливши в цілому законопроект про внесення змін до Податкового кодексу у зв’язку з прийняттям Закону «Про електронні довірчі послуги» (№ 8371), Верховна Рада відтермінувала на три місяці набуття чинності Прикінцевими положеннями Закону «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України».

Під час засідання Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що голові Комітету з питань податкової та митної політики Ніні Южаніній вдалося знайти компроміс із протестувальниками, які під стінами парламенту вимагали щонайменше на півроку продовжити період пільгового розмитнення автомобілів із єврореєстрацією. «Компроміс полягає в тому, що вони запропонували внести зміни до Перехідних положень проекту закону про електронні довірчі послуги», — сказав він.

Голова комітету Ніна Южаніна, яка представляла законопроект «Про електронні довірчі послуги», повідомила: запропоновані зміни передбачають, що пільговий період має завершитися не через 180, а через 270 днів. «Отож 24 серпня 2019 року набере чинності отой законопроект, який накладатиме штраф за порушення митного режиму, в якому перебуватимуть автомобілі на європейській реєстрації», — зазначила вона.

Крім того, урядовий законопроект № 8371 спрямований на приведення Податкового кодексу України у відповідність із Законом «Про електронні довірчі послуги», який набрав чинності із 7 листопада 2018 року. «Комітет підтримав цей законопроект, тому що тут пропонується лише привести понятійний апарат Податкового кодексу України у відповідність до Закону України «Про електронні довірчі послуги», — повідомила Н. Южаніна та додала, що також цими змінами врегульовуються пільги для виробників трансформаторів та створюються можливості для облаштування заправок аграріями.

Під час обговорення Максим Бурбак («Народний фронт») зазначив, що фракція підтримує законопроект, оскільки завдяки цим змінам власники «євроблях» зможуть продовжити пільгове розмитнення та поповнюватимуть держбюджет. «Завдячуючи нашому спільному рішенню до Пенсійного фонду додатково було заведено понад 10 мільярдів гривень, які пішли на виплату пенсій», — нагадав він.

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко зауважив, що після ухвалення закону про запровадження штрафів українці, які не можуть заплатити мито, в Польщі, Словаччині та інших країнах кинули понад 200 тисяч автомобілів. «Ми за те, щоб узагалі скасувати штрафи та знизити податки», — сказав О. Ляшко.

Водночас представник «Самопомочі» Олександр Данченко висловив застереження, щоб разом із поправкою про «євробляхи» в законопроекті не з’явилися інші, вигідні комусь, зміни. «Чому під цю єдину правку, вибачте, впихнули в законопроект трансформатори, ще там щось, паливо якесь?» — запитав він.

У відповідь Олександра Кужель («Батьківщина») запевнила, що уважно вивчила законопроект і може підтвердити, що в ньому немає проблемних питань. «Навпаки, там ідеться про вирівнювання проблем», — зазначила народний депутат.

Голова комітету Н. Южаніна у заключному слові додала, що, окрім «євроблях», законопроектом також розв’язується кілька проблем, зокрема, ліквідовується пільга для ввезення імпортних трансформаторів, щоб допомогти нашому «Запорізькому трансформаторному заводу», та вдосконалюється система електронного адміністрування реалізації пального, щоб на аграріїв не накладали штрафів за розміщену в полі бочку з пальним як за незареєстрований акцизний склад.

Законопроект № 8371 підтримали 236 народних депутатів.

А от законопроект про внесення змін до деяких законів щодо сприяння розвитку космічної діяльності та залучення інвестицій в космічну галузь України (№ 9219) за результатами розгляду було відхилено.

За словами автора законопроекту, народного депутата Андрія Тетерука, ці зміни покликані сприяти залученню інвестицій у космічну галузь, оскільки ними пропонується позбавити нашу космічну галузь монополії на розробку та створення ракетних носіїв.

Голова Комітету з питань промислової політики Віктор Галасюк назвав плюсом те, що цей законопроект пропонує зняття державної монополії на розробку, випробування, виробництво та експлуатацію ракетних носіїв, але водночас висловився за одночасну розробку та ухвалення Державної космічної програми, бо «Південмаш» та КБ «Південне» нині завантажені менш як на 30 відсотків.

Насамкінець народні депутати почали розгляд законопроекту про внесення зміни до статті 26 Закону України «Про виконавче провадження» (щодо звільнення органів місцевого самоврядування від сплати авансового внеску для проведення виконавчих дій, № 6447). Роботу над цим документом буде продовжено під час наступного пленарного засідання.

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила, що цієї неділі міжфракційне об’єднання «Парламентський кубок-2019» проведе на підтримку дітей переселенців зі сходу четвертий благодійний футбольний матч між збірними командами народних депутатів та журналістів України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.