Школярка із Яблунівського ліцею зібрала 5740 ковпачків від пластикових пляшок.

Іноді думаєш: що може одна людина? А коли їх сотні, тисячі? Тоді ширяться добрі справи світом. Один ковпачок від пластикової пляшки нічого не вартий, а вже тонни різнокольорових ковпачків зібрали волонтери, які відгукнулися на заклик допомогти пораненим бійцям.

Яблунівський ліцей у мальовничому Косівському районі Івано-Франківщини цими днями потопає в зелені. Якраз потепліло, і на подвір’я висипали діти. Їх тут понад триста — із самого селища та навколишніх сіл об’єднаної територіальної громади.

Зібралися ліцеїсти на урочисту лінійку з нагоди презентації екологічного проекту. Одинадцятикласники разом із вчителькою біології Уляною Симчич підсумували виконану роботу впродовж навчального року.

Діти виготовили контейнери для збору ковпачків. Обклеїли їх плакатами із закликами на кшталт «Для тебе то просто корок. А для нього — нове життя». Розмістили в класах ліцею, установах та громадських закладах. Так підтримали оголошену кілька років тому всеукраїнську благодійну акцію допомоги на протезування пораненим бійцям — учасникам АТО (ООС).

Захід підтримали дирекція ліцею, вчителі. Агітували і вдома. Батьки та родичі відгукнулися. А вже складали зібрані ковпачки самі ліцеїсти. За цей час назбирали десятки кілограмів. Найбільше — учениця 6-Б класу Світлана Варцаб’юк — 5740 ковпачків. Зібране відправлять до Івано-Франківського музею Небесної Сотні.

Екскурсовод музею Світлана Картуш розповідає, що насправді із ковпачків протези не виготовляють. Їх здають на переробне підприємство, а отримані кошти безготівково надходять на один із благодійних фондів на протезування поранених бійців. Нещодавно привезли майже 300 кілограмів. А кольорові вантажі надходять звідусіль. Отримали посилку навіть з Італії.

Має така акція також екологічну складову. Уявіть, що всі ці ковпачки заполонили б сміттєзвалища, ще гірше — яри та ліси. А пластик розкладається в землі століттями. Для гірського краю актуальним є збереження довкілля. Карпати — зелені легені країни. А чисті гори й полонини приваблюють туристів.