Під час чергового Дня вареника в Центрі профтехосвіти № 1 у Вінниці приготували для військових понад дві тисячі вареників.

Фото автора.

За власною технологією готують вареники для захисників країни на Донбасі у Вінницькому «Центрі професійно-технічної освіти № 1». Удосконалили її для зручності приготування страви в польових умовах. У нинішньому семестрі приготували і передали військовим понад 33 тисячі(!) вареників.

Спочатку вареники передавали у замороженому вигляді. На місці бійці варили. Чому згодом змінили технологію, розповів «Голосу України» директор «Центру професійно-технічної освіти № 1» Валерій Дяків.

— Неодноразово доводилося чути, що у військових або не вистачає часу на приготування, або нема на чому готувати, — каже керівник навчального закладу. — Тепер вареники варимо на кухні училища. Потім охолоджуємо і тільки тоді заморожуємо.

Після доставки у підрозділ харчі треба лише підігріти. Співрозмовник переконує, що на смак страва така само, як свіжоприготовлена. 15 травня в училищі знову готували вареники. Цього разу на замовлення волонтерської організації «Мольфари». Півтори тисячі штук з картоплею, ще понад п’ятсот — з вишнями — таку кількість зафіксували цього разу.

«Вишні нам доставили «Мольфари», — уточнює майстер виробничого навчання Неоніла Чайковська. — Так щоразу буває, частину продуктів збирають волонтери, частину ми».

Училище працює з вінницькими волонтерами — Юлією Вотчер, це вона очолює «Мольфарів», двома Андріями — Нечипоруком і Сіраком, Денисом Романовським, Людмилою Бобровською.

З початку семестру у навчальному закладі приготували і передали військовим майже 820 кілограмів вареників. «Бухгалтерію» чітко веде згадана Неоніла Чайковська. За її словами, спекли також 14,5 тисячі штук пиріжків, насмажили 780,6 кг дерунів, приготували 177,4 кг повидла, 222 кг борщового концентрату, 86,6 кг квашеної капусти, майже 200 кг моркви по-корейськи і варених буряків.

Разом з харчами у підрозділи передають ще один необхідний атрибут — прилад, який називають «підігрійка».

— Конструкцію розробили наші майстри, — каже директор училища Валерій Дяків. — Вона проста, зате прилад вийшов надійний у користуванні. Коли його розкласти, верхня частина утворює місце для посудини. На дно приладу ставиться сухий спирт. У складеному вигляді нагадує собою невелику прямокутну коробку, що вміщується в кишені.

У кабінеті директора училища на стіні дві подяки, отримані від підрозділів, що перебувають у районі бойових дій.

— Це заслуга нашого варенично-пиріжкового батальйону, — каже жартома Валерій Дяків.