На знімку: Юрій Долішній біля пам’ятника Борцям за волю й незалежність України.

Фото Оксани РОВЕНЧАК.

Поважний 90-річний ювілей відсвяткував мешканець села Тяпче Долинського району Юрій Долішній — голова станичної управи Братства ОУН-УПА. Привітали його з цим голова Долинської РДА Юрій Мазур і заступник Михайло Дидяк.

Родина Долішніх завжди відзначалася патріотизмом і нескореністю. Брат ювіляра Іван був поранений під час одного з боїв із енкаведистами, потрапив у полон. Відсидів 18 років із присуджених 25. Зі здобуттям незалежності очолив відновлену станицю Братства ОУН-УПА.

1947 року за підпільну діяльність старшого брата Івана Юрій Долішній разом із родиною був висланий до Караганди. Там поширював національні ідеї, за що в 1962 році загримів до тюрми. Повернувся до рідного села в 1967-му. За відсутністю складу злочину реабілітований 1992 року Верховним судом Казахстану. Працював у нафтовидобувній галузі.

Незважаючи на вік, ювіляр веде активну громадську діяльність. Після брата став головою станичної управи Братства ОУН-УПА. І з незламним духом уже словом продовжує свою боротьбу за Українську державу. Пише історичні розвідки, зокрема й про провідника ОУН Степана Бандеру. Автор кількох поетичних і прозових збірок.

Юрій Долішній є одним із ініціаторів встановлення в Тяпчому пам’ятника Борцям за волю й незалежність України. Адже із села походив Герой Крут Микола Корпан. Він навчався у 2-й Українській гімназії імені Кирило-Мефодіївського товариства. Був вояком Студентського куреня армії УНР.

За видатні заслуги, самовіддану та подвижницьку діяльність у відстоюванні національної єдності, проповідуванні української самостійності торік Юрій Долішній отримав відзнаку Долинської міськради «Орден імені Володимира Горбового» (адвоката Степана Бандери).

90 років — не привід відпочивати. Ветеран організовує поїздки до визначних місць повстанської боротьби і слави. Є прикладом патріотизму для молоді.