Зруйнований місток до урочища Погари.

Фото Управління ДСНС в Івано-Франківській області.

Сильні опади 17—18 травня на Прикарпатті призвели до підтоплень садиб, руйнування містків та місцевих доріг. Випала півмісячна норма опадів. Мобільно-оперативна група Управління ДСНС в області за допомогою квадрокоптера проводить моніторинг для визначення масштабів підтоплення територій.

Ситуацію моніторять працівники ДСНС. Уже обмежено транспортне сполучення з урочищем Погари в селі Микуличин Яремчанської міської ради. Там сталося підмивання бетонних опор містка на місцевій дорозі. До 22 житлових будинків нині можна добратися лише пішки.

Зруйновано місток до урочища Погари. Підтоплено садиби в урочищі Горби цього села протяжністю 10 кілометрів. Забилася водопропускна труба через потік Мересний, вода хлинула через дорогу і затопила значну територію. Дається взнаки те, що місцеві мешканці й туристи викидають непотріб де завгодно, забруднюючи береги водойм.

Велика вода під час повені все забирає, але оте сміття опісля стає загатою та спричиняє значні клопоти. Сільська влада вжила заходів з очищення труби від непотребу, але шкоди присадибам уже завдано. Працівники філій «Богородчанська ДЕД» та «Верховинська ДЕД» ДП «Івано-Франківський облавтодор» розчищають підмостове русло потічка, бо тут саме проходить дорога державного значення Н-09 Мукачево—Львів.

Загалом ця дорога на території найдовшого прикарпатського села Микуличин від Яблуницького перевалу 20 разів перетинає місцеві потічки, п’ять разів — річку Прут і тричі — Прутець Яблунівський. За часів Австро-Угорщини Микуличин мав статус найдовшого в Європі села — 44 кілометри, про що свідчать історичні джерела. У 1927 році польський уряд від’єднав від населеного пункту село Татарів, селище Ворохту і ще чимало дрібніших поселень, як-от знане нині через «Буковель» село Поляницю.

***

За прогнозами синоптиків, увечері 20 травня та протягом наступної доби на Прикарпатті очікуються сильний дощ, гроза, град та значне посилення вітру. Висока ймовірність формування дощового паводка з підйомами рівнів води в річках басейнів Дністра та Прута.

Потужні стоки можуть призвести до локальних підтоплень у місцях, де відсутні або захаращені водовідводи. Як наслідок —  вихід води на заплаву, часткове підтоплення сільськогосподарських угідь. У гірських районах існує загроза сходу селів.

Нагадаємо, що внаслідок значних опадів 17 травня в кількох районах Прикарпаття було затоплено десятки присадиб, особливо в Галицькому, Тисменицькому районах та населених пунктах Яремчанської міської ради. З берегів повиходили навіть незначні потічки, які влітку майже висихають. Вода в будинках подекуди сягала 70 сантиметрів. Десь люди рятувалися самостійно, десь на допомогу приходили рятувальники.

Надзвичайна ситуація була під пильним контролем місцевої влади, правоохоронних органів. Величину паводка оцінювали з гелікоптерів. Було кілька випадків руйнувань місцевих доріг та містків. На ліквідацію наслідків негоди виїжджали працівники управління ДСНС в області та Служби автодоріг.

Працюють оперативні штаби, депутати проводять подворові обходи для оцінювання масштабів завданих збитків та надання допомоги населенню. На понеділковій нараді в облдержадміністрації обговорили механізми компенсації завданих негодою збитків. А також запобіжні заходи, як-то укріплення дамб та розчищення водо-
пропускних труб.

Івано-Франківська область.