На знімку: на урочистостях виступає голова облради Михайло Рівіс.

Фото прес-служби облради.

Щорічна (уже вісімнадцята) міжнародна зустріч представників двох братніх держав «День українсько-словацького добросусідства-2019» відбулася не на кордоні, як традиційно дотепер, а в прикордонному селі Убля Снинського округу Пряшівського краю.

У невеличкому ошатному селі зібралися делегації Кошицького та Пряшівського самоврядних країв, а також Закарпатської області. Делегацію Закарпаття очолив голова облради Михайло Рівіс. У її складі – представники виконавчої та самоврядної влади області, депутати різних рівнів, дипломати, культурні діячі, мистецькі колективи.

Закарпатців зустріли на кордоні, як братів, – хлібом-сіллю і музикою. Розмаїття національних костюмів і народних інструментів, доброзичлива атмосфера взаємоповаги й гостинності, квіти і гарний настрій – усе це додавало святу вишуканості й щирості. А присутність посла України в Словаччині Юрія Мушки та спеціального представника країн – не членів ЄС Яна Фігеля – ще й поважності.

Шанованих гостей було запрошено на сцену, де вони виголосили промови. 

Михайло Рівіс висловив щиру подяку керівникам країв-партнерів за тривалу дружбу, яка за нинішніх непростих реалій в Україні має особливо важливе значення для нашого народу. Як наголосив М. Рівіс, 18 років ми зустрічаємося на кордоні для того, аби скоординувати свої позиції у розвитку областей, підбити підсумки, намітити плани на майбутнє, поспілкуватися та по-сусідськи запитати: «Як ся маєш, друже?»

Голова облради наголосив, що за цей період відбулося багато знакових подій у житті наших країн і самоврядних громад. Зокрема, Словаччина вступила до Євросоюзу, Україна – асоційована до нього. Та мета українського народу – стати повноправним членом, за що заплачено високу ціну і під час Революції Гідності, і нині на сході України, де гинуть найкращі її сини і доньки. «І ми щиро дякуємо словацькому народу за підтримку європейського курсу України, її територіальної цілісності, а партнерським краям – за добросусідство», – сказав М. Рівіс. Далі додав, що добрий сусід – кращий за далекого родича. Як показала практика – це правда. Адже ті проекти, які реалізуються між нашими краями, успішні й ефективні. От і цього разу заплановано спільними зусиллями запустити потяг Мукачево–Кошиці з тим, аби люди по обидва боки кордону могли навідуватись один до одного без складнощів. На порядку денному співпраці й розбудова пунктів пропуску на державному кордоні. Й усе це лише зміцнить добросусідство, головний фундамент якого – щира і правдива дружба. Зрештою, як зазначив він, ми жили в одній державі – Чехословаччині, яка святкує 100-річчя проголошення своєї незалежності, у складі якої Закарпаття отримало найкращий економічно-культурний розвиток за всю свою історію. Закарпатці це пам’ятають, люблять своїх сусідів і дякують за щиру дружбу між нашими краями, яка успішно розвивається, набирає обертів.

На завершення офіційної частини Дня добросусідства відбулася урочиста церемонія підписання виконавчого протоколу до Меморандуму про співробітництво між Пряшівським самоврядним краєм, Закарпатською облдержадміністрацією, Закарпатською обласною радою на період з травня 2019 року по травень 2020-го, який скріпили своїми підписами Михайло Рівіс, керівник Пряшівщини Мілан Маєрський та заступник голови Закарпатської ОДА Віктор Мікулін (на знімку зліва направо). Аналогічний документ про співпрацю було підписано також і з очільником Кошицького самоврядного краю Ростиславом Трнкою. Підписали меморандуми про співпрацю і голови окремих сільських рад країв-партнерів.

Ганна РОМАНЕНЧУК, Василь НИТКА.

Убля – Ужгород.